Skip to main content
09b8d5d3-9ae9-456e-8839-7c00fcdf2287.png.webp

De gevolgen van een humanitaire ramp op de mentale gezondheid van kinderen

Dinsdag 10 Oktober 2023

Bij een aardbeving, zoals nu in Afghanistan, is er naast noodhulp ook langdurige mentale zorg nodig. Zo een ingrijpende gebeurtenis kan voor grote angsten zorgen bij kinderen. 

Caroline Scheffer is expert op het gebied van mentale gezondheid bij Save the Children. Ze maakte zelf in 2015 een aardbeving mee in Nepal. Ze legt uit wat er in je hersens gebeurt op zo’n moment: “Als je in een stressvolle situatie zit, maakt je lichaam het stofje cortisol aan. Dat helpt je om snel te kunnen vluchten, maar het is niet goed als je dat te lang blijft aanmaken. Je kunt niet meer goed slapen en bijvoorbeeld een plotseling geluid kan een ‘trigger’ zijn, waardoor je ineens bevriest of een andere stressreactie krijgt.” 

Praten en spelen 
Als kinderen te lang in die continue stand van alertheid staan, kunnen ze later mentale klachten krijgen. Dt heeft onder andere impact op gedrag en leervermogen. Het is daarom belangrijk om slachtoffers van de aardbeving meteen te helpen zich rustiger te voelen. Daarom maken wij, samen met andere organisaties, kindvriendelijke ruimtes. Meestal een tent met hulpverleners, getraind in mentale eerste hulp en psychosociale steun, die  leuke dingen doen met de kinderen, zoals tekenen, dansen of muziek maken. Dat zijn manieren om nare ervaringen te verwerken.  

Scheffer: “Na zo’n heftige gebeurtenis is het vaak moeilijk om te vertellen wat je hebt meegemaakt of hoe je je voelt. De activiteiten helpen om emoties er op een andere manier uit te laten komen. Samen met andere kinderen spelen is daarnaast ook een fijne afleiding.” 

Afghanistan 
Duizenden kinderen in Afghanistan zitten zonder huis nadat een aardbeving met een kracht van 6,3 grote delen van de provincie Herat heeft verwoest. Meer dan 2.000 mensen zijn omgekomen en meer dan 9.000 families zijn zwaar getroffen. Save the Children werkt al bijna 50 jaar in Afghanistan en ook nu zijn wij aanwezig om de nodige hulp te bieden.