Skip to main content
DSC-0780.JPG

De veerpont over de Donau zet vooral moeders en kinderen over

Woensdag 11 Mei 2022

Nadia Moussaid, presentator en programmamaker, maar ook ambassadeur van Save the Children bezocht samen met directeur Pim Kraan de grens van Oekraïne en Roemenië. 

Al snel na 24 februari kwamen de eerste vluchtelingen uit de regio Odessa al bij de grensovergang Isaccea de Donau over, naar het veilige Roemenië. Iedere keer als het conflict in Zuid-Oekraïne heviger wordt, groeit het aantal passagiers, soms tot wel 2000 per dag.​ 

Nadia sprak net voor 9 mei met een vrouw uit Luhansk die voor de tweede keer gevlucht was. Zodra de bommen op Odessa vielen, kwam er een herbeleving van de oorlog in 2014. Nadia en Pim spraken ook met andere vrouwen en kinderen die het geweld en voedseltekorten in Mykolaiv, Marioepol en Cherson ontvluchten.  

Nog voor het douanebordje contact 
Het bijzondere aan grenspost Isaccea is dat de veerpont, een omgebouwd binnenvaartschip, er maar twintig minuten over doet om de overkant te bereiken. Oekraïne is dus heel zichtbaar en heel dichtbij. Zodra de mensen voet aan wal zetten, worden ze al aangesproken door medewerkers van Save the Children. Zelfs nog voor het bordje douane en de slagboom staan een rode tent en een witte kantoor-container waar het moeder-en kindcentrum in gevestigd is. Daar kunnen jonge moeders en kinderen even op verhaal komen. Nadia: “Ik wilde zelf ervaren wat de medewerkers van Save the Children doen, want dat is langs de auto’s lopen om water uit te delen, mensen aanspreken die hulp nodig hebben.” 

Moeders die met jonge kinderen reizen, krijgen een veilige ruimte aangeboden om te zitten en hun kinderen te eten te geven, te rusten of toegang te krijgen tot medische hulp. Staf en vrijwilligers werken de klok rond om ervoor te zorgen dat alle vluchtelingen steun en veiligheid krijgen. Pim: “Zo bijzonder om te zien dat onze Roemeense Save the Children collega’s zulke goede contacten met douane en grenspolitie, de rampenbestrijding, de kinderbescherming hebben. De hele keten werkt mee.”

Nadia: “Ik merkte dat zodra de moeders in hun eigen taal werden aangesproken, ze tot rust kwamen. Dat Save the Children zo snel al Oekraïense medewerkers in dienst heeft, helpt enorm. Zij weten wat de moeders en kinderen nu het meest nodig hebben.”

Inmiddels zijn meer dan 700.000 Oekraïense burgers de Roemeense grens overgestoken. Save the Children heeft sinds 24 februari meer dan 30.000 mensen gesteund.

DSC-0835