Skip to main content
CH1586899.jpg

Door aardbeving verwoeste scholen in Haïti niet op tijd klaar voor start schooljaar

Maandag 20 September 2021

Het is niet waarschijnlijk dat de scholen die verwoest zijn door de aardbeving van 14 augustus heropenen voor de start van het nieuwe schooljaar, waarschuwt Save the Children.
 

De zware aardbeving vernielde en beschadigde ruim 1060 schoolgebouwen in Haïti.

Angst en stress
Volgens Save the Children is het van groot belang dat kinderen zo snel mogelijk terug naar school gaan. De hulporganisatie bespreekt de mogelijkheden met de regering en andere relevante organisaties. Op school kunnen kinderen niet alleen leren en zichzelf ontwikkelen, het is ook een geschikte plek om opgelopen trauma’s te verwerken.
 
“Kinderen in Haïti hebben een nachtmerrie overleefd”, vertelt Perpetue Vendredi van Save the Children in Haïti, “En de angst en stress die ze voelen is nog lang niet voorbij. Veel kinderen hebben alles verloren, hun huizen, maar ook familieleden en vrienden. Kinderen vertellen ons dat ze moeite hebben met slapen. Ze moeten echt zo snel mogelijk terug naar de structuur en steun die school kan bieden.”
 
Meer dan een gebouw
Al voor de aardbeving liepen een geschatte 500.000 kinderen het risico om te stoppen met school, deels omdat de scholen dicht waren door de pandemie, maar ook door onveiligheid. Volgens Save the Children’s ‘Build Forward Better’ rapport behoort Haiti’s onderwijssysteem tot de 15 meest kwetsbare ter wereld, net boven Syrië en Jemen.
 
“School is meer dan een gebouw”, zegt Vendredi, “Leerkrachten zijn belangrijke personen in het leven van kinderen, ze merken op als ze zich niet veilig voelen en zien veranderingen in hun psychische gezondheid. Kinderen hebben nu extra lessen en ondersteuning nodig, en op school kunnen ze de hulp krijgen die ze nodig hebben.”
 
Hulp
Save the Children heeft voorgesteld om lessen te vervolgen op alternatieve locaties, totdat de scholen zijn hersteld en heropgebouwd. In de tussentijd zet de organisatie ook kindvriendelijke ruimtes op in de getroffen gemeenschappen. Hier kunnen kinderen spelen en psychische hulp krijgen. Moeders kunnen er borstvoeding geven en hun baby’s verzorgen. Daarnaast wil Save the Children helpen met het trainen van leerkrachten en zorgen voor school benodigdheden en meubilair.