Skip to main content
8618a8a5-5648-44b5-bb6a-8777ae58c99e.jpg.webp

Dringende oproep Save the Children: bescherm burgers, kinderen, scholen en ziekenhuizen in conflict Oekraïne

Donderdag 24 Februari 2022

Minstens 7,5 miljoen kinderen in Oekraïne lopen ernstig gevaar op lichamelijk letsel, emotionele nood en ontheemding, waarschuwt Save the Children.

De kinderrechtenorganisatie roept alle partijen dringend op het geweld te staken en zich te houden aan het internationaal humanitair recht. “Burgers, scholen en ziekenhuizen moeten worden beschermd tegen aanvallen.”

Door de explosies in de Oekraïense hoofdstad Kiev en andere grote steden zoals Charkov en worden kinderen en gezinnen gedwongen zich in (schuil)kelders schuil te houden. Duizenden inwoners ontvluchten de hoofdstad, meestal met de auto. Omdat de temperaturen in de hoofdstad met name ’s nachts tot onder het vriespunt dalen, lopen ontheemde kinderen het risico te worden blootgesteld aan barre omstandigheden.

Oost-Oekraïne
In Oost-Oekraïne lopen meer dan 400.000 kinderen risico slachtoffer te worden van geweld, door de aanwezigheid van soldaten en artillerie, geweren, landmijnen en explosieve wapens. Van minstens 100.000 van deze kinderen en hun families is al bekend dat ze sinds maandag hun huis hebben verlaten en bij vrienden, familieleden en vreemden overnachten. Veel kinderen die in dit conflictgebied wonen, hebben al niet genoeg te eten of kleding om zichzelf warm te houden.

Internationaal humanitair recht
Save the Children roept alle partijen bij het conflict in Oekraïne dringend en met klem op het geweld onmiddellijk te stoppen om de veiligheid en het welzijn van kinderen en hun gezinnen te beschermen. Alle partijen zijn verplicht zich te houden aan het internationaal humanitair recht. Dit betekent dat burgers en voorzieningen, met name scholen en ziekenhuizen, moeten worden beschermd tegen aanvallen. Het gebruik van explosieve wapens moet ten koste van alles worden vermeden.
 
Irina Saghoyan, directeur van Save the Children in Oost-Europa: “Onze meeste directe zorgen zijn de gezondheid en welzijn van kinderen. In een conflict komt alles op tafel: dood, letsel en andere beschermingsrisico’s. Kinderen zijn bang. Ze horen explosies, ze worden gevraagd te vluchten. Het risico voor hun geestelijke gezondheid en het potentieel voor langdurige trauma's mag niet worden onderschat. We maken ons ook grote zorgen over de ontheemding en de daaruit voortvloeiende stijgende humanitaire noden. Elk gezin dat gedwongen wordt zijn huis te verlaten, heeft hulp nodig met onderdak, voedsel en schoon water, dat is de absolute basis."
 
Save the Children werkt sinds 2014 in Oekraïne
Save the Children is sinds 2014 actief in Oekraïne. De kinderrechtenorganisatie levert essentiële humanitaire hulp aan kinderen en hun families, waaronder toegang tot onderwijs, het verstrekken van psychosociale ondersteuning, het uitdelen van winterpakketten en hygiënepakketten en het verstrekken van beurzen aan gezinnen zodat ze kunnen voldoen aan basisbehoeften zoals voedsel, huur en medicijnen of zodat ze kunnen investeren in het starten van nieuwe bedrijven.