Skip to main content
2bbd4677-8470-4aa3-a678-74590b331818.jpg.webp

Droogte in de Hoorn van Afrika

Maandag 2 Mei 2022

De huidige droogte in de Hoorn van Afrika kan catastrofale gevolgen hebben voor kinderen. Meer dan 16 miljoen mensen in Somalië, Kenia en Ethiopië, waaronder veel kinderen, hebben nu al dringend voedselhulp nodig.

Uitblijvende en minimale regenval bedreigen de voedselvoorziening. Daar bovenop komen stijgende voedselprijzen en tekorten door het conflict in Oekraïne.  

Landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met een vierde mislukt regenseizoen op rij, waarbij er veel minder en veel minder intensieve regenbuien waren dan normaal. Dit bedreigt de oogsten, en dus de voedselvoorziening in de regio. Er zijn nu al 3,5 miljoen mensen in Kenia met een voedseltekort en in Ethiopië zijn er tot 8,1 miljoen mensen die voedselhulp nodig hebben. In Somalië kampt ongeveer een derde van de bevolking met een nijpend voedseltekort. De VN waarschuwt dat er in drie maanden een hongersnood kan komen.  

Kenia 
Het aantal gevallen van ondervoeding neemt toe in Kenia, waar 755.000 kinderen dringend moeten worden behandeld voor acute ondervoeding, terwijl 103.000 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven acuut ondervoed zijn. Ook zij hebben dringend hulp nodig.   

Yvonne Arunga, directeur van Save the Children Kenia: 
“In de droge regio’s van Kenia hebben mensen te maken met een voedselcrisis. Kinderen hebben maar één maaltijd per dag. We roepen de internationale gemeenschap dringend op om meer geld en hulp beschikbaar te stellen, voordat de situatie uit de hand loopt.” 

Ethiopië  
In Ethiopië hebben minstens 8,1 miljoen mensen onmiddellijke voedselhulp nodig. 286.000 mensen zijn al gedwongen hun huizen te verlaten, op zoek naar voedsel en water. Nomadenfamilies hebben nu al meer dan een miljoen stuks vee verloren. Dit heeft ertoe geleid dat veel kinderen geen melk meer kunnen drinken.  

Xavier Joubert, directeur van Save the Children Ethiopië: 
“De hongercrisis in Ethiopië zal naar verwachting de komende maanden verergeren als gevolg van het slechte regenseizoen. Van gezinnen in de Dawa-zone weten we dat ze alle mogelijke manieren van overleven toepassen, denk aan het overslaan van maaltijden en het verkleinen van voedselporties.” 

Somalië  
In Somalië hebben in de afgelopen acht maanden meer dan 720.000 mensen hun huizen verlaten, op zoek naar voedsel en water. De VN schat dat 1,4 miljoen kinderen halverwege het jaar acuut ondervoed zouden kunnen zijn – een stijging van 64% ten opzichte van twee jaar geleden – als de verslechterende situatie niet wordt aangepakt. 

Oorlog in Oekraïne maakt situatie erger 
Het conflict in Oekraïne maakt de situatie erger. Voedselprijzen stegen al vanwege de coronapandemie, sprinkhanenplagen en conflicten in de regio. Het conflict in Oekraïne drijft de voedselprijzen nog verder op, omdat 90% van de tarwe-import in Oost-Afrika afkomstig is uit Rusland en Oekraïne.  

Bovendien krijgt het conflict in Oekraïne bijna alle internationale aandacht, waardoor er minder aandacht is voor andere humanitaire crises, zoals deze. Vanuit de VN is er een humanitaire oproep gedaan voor 4,4 miljard dollar steun voor de Hoorn van Afrika. Tot nu toe is er lang niet genoeg financiering. 

Save the Children in de Hoorn van Afrika 
Save the Children werkt al meer dan 70 jaar in de Hoorn van Afrika en voert programma’s uit op het gebied van gezondheid, voeding, schoon water, sanitaire voorzieningen, onderwijs, kinderbescherming en kinderrechten. In 2021 bereikte Save the Children meer dan 12 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië, waaronder meer dan meer dan 7 miljoen kinderen.