Skip to main content
e2720d7f-3c63-4126-987d-43a28aaea0bd.jpg.webp

Duizenden kinderen leven in Kaboel op straat door oplaaiend conflict

Maandag 16 Augustus 2021

De afgelopen dagen zijn zo’n 72.000 kinderen – vaak met een of allebei de ouders - naar Kaboel gevlucht. Veel van hen leven op straat in tenten van zeildoek en lijden honger. Totdat de Taliban in Kaboel aan kwam reikten teams van Save the Children voedsel en dekens uit.
 

Veel gezinnen hebben weinig tot geen voedsel en weten niet hoe ze hieraan moeten komen. Save the Children sprak afgelopen dagen met ruim 630 gezinnen die in Kaboel aankwamen over hun situatie. Veel gezinnen zijn wanhopig en verkopen hun bezittingen om aan geld voor voedsel te komen. Alle gezinnen gaven aan dat hun schulden door de wanhopige situatie zijn opgelopen.  
 
Uitbraak ziekten 
Save the Children waarschuwt voor de mogelijke uitbraak van ziekten. Omdat veel mensen op straat leven, zien zij geen andere mogelijkheid dan hun behoefte in het openbaar te doen. Teams van Save the Children zien daarnaast dat mensen water uit vuile containers drinken. Er is een groot tekort aan voedsel. Gezinnen die al in Kaboel wonen, delen hun voedsel met de ontheemden, maar er is simpelweg niet genoeg. Als de situatie zo blijft, zullen veel kinderen snel hongerlijden en ondervoed dreigen te raken.  
 
Oproep: keer Afghanistan niet de rug toe 
Dit is een humanitaire ramp die zich voor de ogen van de wereld voltrekt, zegt Christopher Nyamandi, landendirecteur van Save the Children in Afghanistan. “De Afghanen hebben hulp van de wereld nodig om hier doorheen te komen. Het gaat om gezinnen met kinderen, zwangere vrouwen en oude mensen.” Save the Children roept regeringsleiders op Afghanistan niet de rug toe te keren. “Met spoed zijn tenten nodig, voedsel, schoon water, sanitaire voorzieningen." 
  
Save the Children heeft na zondag tijdelijk haar werk moeten onderbreken, maar zodra het weer kan, zal de organisatie verder werken.
 

Kijk niet toe, kom in actie! Teken onze petitieZorg dat miljoenen Afghaanse kinderen levensreddende hulp krijgen