Skip to main content
a8620746-c380-4c19-be05-3e8135e278aa.png.webp

Een halfjaar na de aardbeving in Turkije en Syrië: onze steun

Zondag 6 Augustus 2023

Een halfjaar geleden troffen twee verwoestende aardbevingen Turkije en Syrië. Tot nu toe hebben wij 586,951 mensen, inclusief 318,657 kinderen, met onze hulp bereikt.

De aardbevingen troffen bijna 18 miljoen mensen in beide landen - waaronder 6,2 miljoen kinderen, doodden 56.000 mensen en maakten miljoenen mensen dakloos, in een gebied dat al te lijden had onder de gevolgen van conflicten, klimaatverandering en economische ongelijkheid.  

Angsten 
Na de aardbevingen moesten de zesjarige Ayse* en tienjarige Eda* samen met hun ouders op straat wonen. “Na ongeveer vier dagen konden we bij een oom verblijven,” vertelt moeder Melis*. Ze vertelt dat haar kinderen nog erg angstig zijn. “Als ze naar bed gaan, moet ik hun hand vasthouden totdat ze in slaap zijn. Ze zijn hun zelfverzekerdheid kwijt, omdat ze niks meer hebben. Ze zijn bang om mij te verliezen.”  

Een medewerker van Save the Children neem Ayse en Eda mee naar een Child Friendly Space, waar ze kunnen spelen, maar tegelijkertijd ook vrij kunnen praten over hun emoties en angsten. “Ze zijn nog maar drie dagen geweest, maar ik zie meteen een verschil,” vertelt Melis enthousiast. “Bij de Child Friendly Space hebben ze routine en kunnen ze zichzelf zijn. Ik ben echt heel blij.” Eda is het met haar eens: “Er zijn meer Child Friendly Spaces nodig!”  

CH1781093-Eda-10-at-the-child-friendly-space-at-the-Save-the-Children-centre

Onze steun 
We hebben de getroffen gezinnen op verschillende manieren ondersteund. We boden (tijdelijk) onderdak, deelden noodhulppakketten uit en gaven water en sanitaire producten. Daarnaast hebben we ook mentale hulp, onderwijs en gezondheidszorg geboden.  

Terwijl de temperaturen in de zomer stijgen, nemen bepaalde hygiëne- en gezondheidsrisico's toe. Save the Children verstrekt in de door aardbevingen getroffen gebieden pakketjes aan mensen met artikelen zoals zeep, shampoo, tandpasta en maandverband. Op die manier kunnen ze zich wassen en in hun hygiëne voorzien. We installeren watertanks, douchecabines en latrines, en geven voorlichting in gemeenschappen over goede hygiëne.  

Het is belangrijk dat niet wordt vergeten dat de twee landen nog steeds aan het opbouwen zijn. Veel gezinnen leven nog in noodopvangen en kinderen hebben geen ritme in hun leven. De internationale gemeenschap moet Turkije en Syrië blijven steunen.   


*Namen zijn veranderd