Skip to main content
2561e70c-8345-42fe-8cd7-f5efeb1ee59d

Een jaar na de aardbeving in Haïti

Donderdag 18 Augustus 2022

Haïti werd een jaar terug op 14 augustus getroffen door een aardbeving. Het huis van de tienjarige Entha werd vorig jaar verwoest. Ze vertelt hoe ze dat heeft ervaren en hoe ze er als gezin weer bovenop zijn gekomen. 

Entha heeft twee broers en een zus. Ze houdt van verstoppertje spelen, touwtjespringen en hinkelen. Haar favoriete vakken op school zijn wiskunde, maatschappijleer en frans. 

Entha-3

Haar leven veranderde toen haar dorp werd getroffen door de aardbeving. “Ik lag te slapen toen het gebeurde. Een hard geluid maakte mij wakker en ik zag dat alles was aan het schudden. Toen begon ik te rennen, ik viel en bezeerde mijn benen. Samen met mijn moeder en zus renden we naar de kerk, maar die was al ingestort. Daarna gingen we naar de school en daar werden we opgevangen. Mensen namen mij mee naar het ziekenhuis.” 
 
Niet alleen hun huis was verwoest, maar ook de gewassen. “We hadden niks meer,” vertelt Edlène, Entha’s moeder. “Gelukkig gaf Save the Children ons geld, daarmee kon ik een metalen dak kopen voor ons huis. Ik kocht ook eten en drinken voor de kinderen, want ze hadden honger. Als laatste kocht ik een geit, zodat ik melk kon verkopen en met dat geld de educatie van de kinderen kon betalen.” 

Entha-2

Entha vertelt dat ze Save the Children erg dankbaar is. “Ik ben blij dat ze mijn ouders hebben geholpen. Ik ga ook naar een club [Child Friendly Space], waar Save the Children speelgoed aan heeft gegeven. Daar kan ik kaartspellen doen, maar ook fijn lezen. Ik heb van begeleiders geleerd hoe ik moet omgaan met aardbevingen, ze hebben heel veel voor mij gedaan.” 

Entha-1