Skip to main content
5876d1c1-301d-4d6d-a2ca-890419fa3666.png.webp

Eglantyne Jebb: de vrouw die ervoor heeft gezorgd dat kinderen rechten hebben

Vrijdag 25 Augustus 2023

Elke 25 augustus vieren wij de verjaardag van onze oprichter Eglantyne Jebb. Dankzij haar hebben kinderen nu rechten en wij werken er elke dag aan om overheden op deze rechten te wijzen. Hoe zit dat in Nederland? 

In een tijd dat het voor vrouwen moeilijk was om zich in het politieke debat te mengen, lukt het Eglantyne om de politiek ervan te overtuigen dat kinderen rechten verdienen. Ze wilde dat kinderrechten en het welzijn van kinderen wereldwijd een prioriteit zouden worden. Daarom stelde zij in Zwitserland haar ‘Declaration of the Rights of the Child’ op. Deze werd in 1924 door de Volkenbond (de voorganger van de VN) geadopteerd en vormde de basis voor het huidige Verdrag van de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. 


In dat verdrag stond 

We hebben allemaal de plicht om kinderen een gezonde start te geven.  

  1. Elk kind moet krijgen wat het nodig heeft om gelukkig en gezond op te groeien 
  2. Wanneer een kind honger heeft, moet het eten krijgen. Wanneer ze ziek zijn, moeten ze verzorgd worden. Wanneer zij ondersteuning, onderdak of begeleiding nodig hebben, moeten ze dat krijgen.  
  3. Als er een crisis is, moeten kinderen als eerst hulp krijgen 
  4. Elk kind moet beschermd worden tegen uitbuiting en de kans krijgen om geld te verdienen, als de tijd rijp is.  
  5. Elk kind moet opgroeien met het besef hoe belangrijk het is om je talenten en vaardigheden te gebruiken voor het helpen van anderen. 

CH164265-Save-the-Children-s-founder-Eglantyne-Jebb

 

“De mensheid is het kind het beste verschuldigd wat het te bieden heeft.”

- Eglantyne Jebb

 

Kinderrechten in Nederland 
Sinds het ontstaan van het kinderrechtenverdrag zijn wij bezig om dit te beschermen en te waarborgen, ook in Nederland. Dit jaar is Nederland van plek 4 naar plek 20 gedaald in de KidsRights Index en viel daarmee voor het eerst buiten de top 10. Dat betekent dat Nederland slecht presteert bij de naleving van kinderrechten. 

Nederland scoort vooral slecht op ‘beschikbaar budget’ en ‘belang van het kind’. Dat komt doordat maar een heel klein deel van het budget van de Nederlandse overheid naar kinderen gaat. Daarnaast houdt Nederland te weinig rekening met het belang van kinderen bij besluitvorming. Een andere grote reden voor de daling is de jeugdzorg, waar lange wachtrijen voor zijn.  

Save the Children in Nederland 
Wij faciliteren gesprekken tussen jongeren en overheidsinstanties, zodat de stemmen van kinderen gehoord kunnen worden. Onder meer door ons Speaking Minds programma. Wij roepen de Nederlandse overheid op om de belangen van kinderen voor ogen te houden. Zeker nu er weer verkiezingen aankomen. De beste manier om de belangen van kinderen mee te nemen, is door met hen te praten. Zorg ervoor dat er genoeg tijd, expertise en financiering is om jongerenparticipatie waar te maken. Geef kinderen en jongeren een platform om te praten over hun standpunten en ervaringen.  

Eglantyne Jebb heeft haar hele leven gewerkt om ervoor te zorgen dat het welzijn van kinderen wereldwijd een prioriteit zou worden. Wij zullen er alles aan doen om deze wens een realiteit te maken.