Skip to main content
71e896b8-7a73-47a0-8ad8-667b2cb0de37.jpg.webp

Europese Unie zet belangrijke stap in bestrijding armoede kinderen

Woensdag 24 Maart 2021

Vandaag lanceert de EU twee nieuwe initiatieven die armoede onder kinderen tegen moet gaan: de EU Kinderrechtenstrategie en de Europese Child Guarantee.

Voor de COVID-19-crisis groeide 1 op de 4 kinderen in de EU op met het risico op armoede of sociale uitsluiting. De verwachting is dat dit aantal in de komende jaren zal stijgen. De EU Kinderrechtenstrategie en de Europese Child Guarantee moeten hier verandering in brengen. De EU wil dat in 2030 tenminste 5 miljoen kinderen niet meer in armoede leven.
 
In de Europese Kinderrechtenstrategie staat beschreven hoe de Europese Unie en zijn lidstaten de grondrechten van kinderen het beste kunnen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het recht op onderwijs, het recht op vrijheid en het recht om je mening te geven. De Europese Child Guarantee moet ervoor zorgen dat elk kind in de Europese Unie toegang heeft tot alle diensten die het nodig heeft zoals toegang tot gezonde voeding, gezondheidszorg en onderwijs.
 
Miljoenen kinderen in Europa leven in armoede
Miljoenen kinderen in zowel rijke als armere EU-landen krijgen niet elke dag een warme voedzame maaltijd, leven in onverwarmde huizen of verkeren in constante stress omdat hun ouders niet rond kunnen komen. Deze kinderen kunnen vaak niet meedoen aan het volledige schoolprogramma omdat hun ouders verborgen extra kosten voor schoolreisjes, sportactiviteiten en schoolmaaltijden niet kunnen betalen. Zelfs in Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Volgens cijfers van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) heeft 1 op de 5 kinderen in Nederland geen computer of laptop om thuis te leren.
 
Grote stap in armoedebestrijding kinderen
De EU heeft met de Kinderrechtenstrategie en de Child Guarantee een belangrijke stap gezet om kinderen die in armoede leven te helpen. Nu zijn EU-lidstaten, waaronder Nederland, aan zet. Zij moeten nu een plan maken waarin staat hoe ze de Child Guarantee gaan uitvoeren.