Skip to main content
Screenshot-2022-01-25-at-09-11-39.png

Evacueer kinderen uit de Syrische Guweiran-gevangenis

Maandag 24 Januari 2022

Save the Children heeft vandaag opgeroepen tot de onmiddellijke evacuatie van kinderen uit de Guweiran-gevangenis in de stad Hasakeh, in het noordoosten van Syrië. Daar zijn vanaf donderdag hevige gevechten aan de gang.
 

In de gevangenis bevinden zich IS-strijders. De gevechten in en rond de gevangenis braken uit tijdens een massale vluchtpoging. De Koerdische bewakers van de gevangenis (SDF) zeggen dat de kinderen werden gebruikt als menselijk schild. SDF zei gisteren dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid  van de kinderen uitsluitend bij de strijders in de gevangenis ligt. Save the Children kan deze beweringen niet onafhankelijk bevestigen, maar aan IS gelieerde strijders hebben de afgelopen jaren kinderen als menselijk schild gebruikt.

De SDF verklaarde dat ze geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor kinderen die vastzitten, aangezien de gevechten in en rond de gevangenis voortduren. Tussen de 700 en 850 jongens verblijven in de gevangenis, nadat ze drie jaar geleden in het laatste IS bolwerk Baghouz gevangengenomen werden. Deze jongens komen uit allerlei landen.

Audio-getuigenissen ontvangen door Save the Children en anderen geven aan dat er al meerdere kinderen gedood of gewond zijn.  

Sonia Khush van Save the Children: "Wat we horen vanuit de Guweiran-gevangenis is zeer verontrustend. Kinderen moeten beschermd worden. Deze jongens moeten in veiligheid kunnen vertrekken. Medische behandeling en toegang tot geestelijke gezondheidszorg is nodig, zodat ze hun ervaringen kunnen verwerken en kunnen herstellen. Het is van vitaal belang dat al deze kinderen worden ondersteund om te herstellen en veilig te re-integreren in hun gemeenschap, zodat ze hun leven weer kunnen opbouwen.”
Save the Children vindt dat alle buitenlandse kinderen - met hun familie - zonder verder uitstel moeten worden gerepatrieerd.

Pim Kraan van Save the Children: “De verantwoordelijkheid voor alles wat er met deze kinderen in de gevangenkampen in Noordoost-Syrië gebeurt, ligt ook bij buitenlandse regeringen, waaronder ook Nederland. Je kunt deze kinderen niet gewoon in de steek laten. Het risico op overlijden of letsel houdt rechtstreeks verband met de weigering van buitenlandse regeringen om ze mee naar huis te nemen.”
Save the Children ondersteunt sinds 2020 kinderen in de Guweiran-gevangenis. Het voorziet de jongens van hulpgoederen en vers voedsel en rehabiliteert recreatieruimtes die essentieel zijn voor hun gezonde ontwikkeling.