Skip to main content
68cb96a2-0826-42d9-831d-6a6688bb548c.JPG.webp

Evance gaat lucht en ruimtevaarttechniek studeren in India: “Ik kan mijn dromen waarmaken”

Donderdag 27 Oktober 2022

Evance is een 18-jarige innovator met een passie voor lucht- en ruimtevaarttechniek. Hij groeide op in een arm gezin in Malawi en volgde zijn droom.

Zijn interesse in elektronica begon op school, toen hij wetenschappelijke vakken kreeg. Hij begon met motoren uit elektronische apparaten te halen, om te kijken hoe alles werkte. Hij was toen dertien jaar oud.  

Beginnen aan een project 
Evance liep tegen een libelle propeller aan. Een speeltje waarbij je met de hand een stokje kan laten vliegen. Nadat hij het had geobserveerd, bedacht Evance dat de propeller langer zou kunnen vliegen met een motor. Hij begon aan zijn plan te werken en zijn eerste poging lukte! Al vloog de propeller wel wat laag bij de grond.  

Nadat hij wat meer research had gedaan, ontdekte Evance dat hij zijn project kon verbeteren en een drone kon bouwen. De materialen voor dit project waren moeilijk om te krijgen, maar dat hield hem niet tegen. Hij gebruikte plastic buizen, een libelle propeller, vier motoren, lijm, tape, een laptoplader, aansluitdraden en een pijpje uit een pen. Nadat hij alles in elkaar gezet had, probeerde hij de drone te laten vliegen. Dit lukte deze keer niet na de eerste poging.  

Doorzetten 
Dit ontmoedigde Evance niet. Hij deed meerdere pogingen en uiteindelijk vloog de drone. Er waren alleen nog wel wat tekortkomingen. Evance kwam op het idee om advies te vragen aan experts. “Ik keek een programma genaamd ‘cruise five’ op televisie. Daar zag ik dat kapitein Haistings Jailosi, het hoofd van de afdeling burgerluchtvaart, werd geïnterviewd. In het interview namen ze een vlucht. Mijn interesse werd gewekt, want ik had nog nooit gevlogen.”  

Hij nam contact op met Kapitein Haistings en die introduceerde hem aan ingenieurs van Kamuzu International Airport en instructeurs van Africa Drone Academy. De experts hielpen hem bij het verbeteren van zijn drone. Toen de drone af was, vloog het langer dan vijftien minuten en hoger dan vijftig meter. Dit was veel beter dan de keer ervoor, toen de drone maar een meter boven de grond vloog.  

Ondertussen heeft Evance deze versie ook al verbeterd, maar die moet hij nog lanceren.  

dsc-6585-0

Een droom die uitkomt 
Evance is geselecteerd om Geoformation Earth Observation te studeren aan de Malawi Universiteit voor Wetenschap & Technologie. Dit is natuurlijk geweldig, maar hij droomde er ook nog van om lucht- en ruimtevaart te studeren.

Zijn innovatiereis heeft nu een leuke wending genomen, want hij is in contact gekomen met de Creative Innovation Advisory Group van Save the Children in Malawi. Deze groep bestaat uit innovatieve jongeren met verschillende achtergronden die samenkomen om te brainstormen en hun ideeën te pitchen. Door de zichtbaarheid die hij via dit platform kreeg, lukte het hem een studiebeurs te regelen voor de opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek in India. “Ik ben zo dankbaar dat Save the Children mij met deze groep heeft verbonden. Nu kan ik mijn dromen waarmaken,” vertelt de jonge innovator.