Skip to main content
8b1edb7a-d770-4386-a855-953d2d36515a.jpg.webp

Explosieve oorlogsresten een groot gevaar voor kinderen in Jemen

Vrijdag 8 Juli 2022

Mijnen en niet-ontplofte munitie zijn een van de grootste moordenaars van kinderen uit Jemen, sinds de wapenstilstand in april. 

Sinds de wapenstilstand is het aantal doden een stuk verminderd. De afgelopen drie maanden zijn er 103 burgers overleden, tegenover de 352 burgers het kwartaal daarvoor. Incidenten in verband met landmijnen en niet-ontplofte munitie hebben zich echter op een vergelijkbaar niveau voortgezet. De afgelopen drie maanden zijn er 49 burgers op deze manier om het leven gekomen, tegenover 56 burgers de drie maanden daarvoor.

Kinderen lopen groot risico
Explosieve oorlogsresten blijven een erfenis van de gevechten en vormen een blijvend gevaar voor burgers in het hele land, zelfs nu het conflict is gestaakt. Vooral kinderen hebben een verhoogde kwetsbaarheid, vanwege een laag risicobewustzijn en een hoge nieuwsgierigheid.
 
Save the Children's Country Director voor Jemen, Rama Hansraj, legt uit dat het erger wordt naarmate het regenseizoen ingaat. “Landmijnen die in het ondiepe water zijn begraven, kunnen afdrijven naar gebieden die voorheen als veilig werden beschouwd. In de afgelopen weken hebben we veel meldingen gezien van volwassenen en kinderen die zijn gedood of verminkt tijdens dagelijkse klusjes, zoals water halen, op hun boerderij werken of voor hun vee zorgen.”
 
Volgens Hansraj is er is geen veilige plek voor kinderen in Jemen, zelfs niet nu de gevechten relatief getemperd zijn. “Kinderen in Jemen hebben te lang te maken gehad met verbijsterend geweld en immens lijden, en tenzij de strijdende partijen prioriteit geven aan de bescherming van kinderen, zal de grimmige erfenis van oorlog hen nog jaren achtervolgen.”

Wat doet Save the Children 
Wij roepen strijdende partijen op om vaart te zetten achter alle inspanningen om bestaande mijnen en niet-ontplofte munitie te ruimen en om onmiddellijk praktische maatregelen te nemen om de toenemende impact van deze explosieven te verminderen. 
 
Verder vragen wij de steun van de donorgemeenschap voor de opschaling en levering van technische apparatuur, die nodig is voor het markeren en opruimen van niet-ontplofte munitie en mijnen, zodat kinderen en hun gemeenschappen minder risico lopen.
 
Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen en implementeert programma's op het gebied van onderwijs, kinderbescherming, gezondheid en voeding, water en sanitaire voorzieningen en noodhulp in het grootste deel van het land. We blijven werken aan het verlenen van hulp aan slachtoffers van mijnen en niet-ontplofte munitie. Dit doen we door de kosten van medische behandelingen te dekken en door het verstrekken van psychosociale ondersteuning wanneer dat nodig is.