Skip to main content
CH1820279-Newborn-baby-Sahida-being-held-by-her-grandmother-Nur-Halima-at-the-family-shelter.JPG

Sajeda bevalt van een gezonde dochter tijdens cycloon Mocha

Woensdag 24 Mei 2023

De gezonde baby Sahida is geboren in het gezondheidscentrum van Save the Children in Cox's Bazaar, Bangladesh, tijdens de cycloon Mocha. Dit was mogelijk dankzij de toewijding van het personeel dat onvermoeibaar doorwerkte.

Sajeda* (20), de moeder van Sahida*, stond op het punt om te bevallen toen ze hoorde dat de cycloon Mocha op weg was naar het vluchtelingenkamp waar ze woont. Ze was bang dat de zware storm haar kans om naar het ziekenhuis te komen zou verkleinen. Terwijl de storm het kamp teisterde, begon Sajeda's bevalling.
 
Angst tijdens de storm
Sajeda's* verloskundige, die voor Save the Children werkt, bracht haar naar het gezondheidscentrum dat tijdens de storm als een van de weinige gezondheidsdiensten open was gebleven. Dankzij hun inzet kon Sajeda* bevallen van een gezonde dochter.
 
Omdat Sajeda’s* eerste kind bij de geboorte stierf, spookten er verschillende gedachtes door haar hoofd. "Ik was bang dat het ziekenhuis dicht zou zijn, en zelfs als het open was, wist ik niet of ik er tijdens de storm kon komen. Maar eenmaal gearriveerd, kon ik door de genade van Allah en met de hulp van de vroedvrouwen een gezond kind ter wereld brengen. De vroedvrouwen in dit ziekenhuis zijn erg aardig en ze hebben goed voor me gezorgd."
 
Tijdens de storm zijn er vier gezonde baby's geboren in het Save the Children Primary Health Care Centre, waarbij het kraamteam doorverwijzingen kreeg van bevallingen uit andere kampen. Omdat andere gezondheidsvoorzieningen gesloten waren, werkten ambulancechauffeurs uit alle kampen samen met het centrum voor eerstelijnsgezondheidszorg om bevallende moeders naar de kraamafdeling van Save the Children te sturen.
 
Situatie in Bangladesh
De cycloon Mocha, die 15 mei over Myanmar en Bangladesh raasde, heeft veel schade aangericht. In het Rohingya vluchtelingenkamp in de provincie Cox’s Bazaar zijn 4000 hutten verwoest en 30.000 mensen zijn het dak boven hun hoofd kwijt. Ook moeten waterpunten en wc’s worden hersteld. Omdat de orkaan in het buurland Myanmar aan land ging, was de windsnelheid al wat afgenomen toen de orkaan in de buurt van het opvangkamp kwam. Helaas konden 1 miljoen mensen niet weg uit het opvangkamp en waren ze gedwongen om in het kamp te blijven. 
 
Wat doen wij?
Het team van Save the Children heeft de vluchtelingen, voor zover dat mogelijk was, goed voorbereid op de cycloon. Bijvoorbeeld door alles wat los zat vast te spijkeren. De aankomende tijd neemt Save the Children de schade op en wordt er drinkwater en voedsel uitgedeeld aan degenen die hun huis kwijt zijn. 
 
Ondanks dat het erger had kunnen aflopen blijft het, zeker voor kinderen, een angstige belevenis. Uw steun zorgt ervoor dat wij noodhulp kunnen bieden waar nodig. Bedankt daarvoor! 


*Namen zijn veranderd