Skip to main content
CH129506-Search-and-Rescue-Photos-1.jpg

"Geen enkel kind zou moeten sterven op zoek naar zijn of haar meest fundamentele behoeften"

Woensdag 28 September 2022

Minstens 24 kinderen zijn omgekomen en anderen worden nog steeds vermist na het omslaan van een boot in de Middellandse Zee.

De kinderen maken deel uit van ten minste 94 doden, nadat een boot met meer dan 150 asielzoekers afgelopen woensdag Libanon verliet voordat het kapseisde in de zee.
 
Aantal asielzoekers verdubbeld
De tragedie is de laatste in een reeks van incidenten waarbij deze maand wanhopige kinderen en volwassenen in de Middellandse Zee omkwamen. Op 13 september werden 4 kinderen onder 6 overledenen gevonden, nadat een boot kapseisde na vertrek uit Libanon. Op 12 september stierven 6 Syriërs, waaronder 3 kinderen, voor de kust van Italië. Alleen al dit jaar hebben minstens 3.500 mensen geprobeerd de Middellandse Zee over te steken vanuit Libanon. Volgens UNHCR is het aantal asielzoekers uit Libanon dat de gevaarlijke reis probeert te maken in 2022 voor het tweede jaar op rij meer dan verdubbeld.
 
Save the Children heeft vandaag een nieuw rapport uitgebracht: Shrinking Horizons for Hope. Syrische vluchtelingen reflecteren op hun prioriteiten, tien jaar nadat ze gevlucht zijn. Uit het rapport blijkt het diepe verlies van hoop die Syrische gevluchte kinderen in Libanon ervaren. 
 
Wanhoop neemt toe
Veel geïnterviewden zeggen dat hun grootste wens is om naar een derde land te verhuizen, wat suggereert dat wanhoop hen ertoe aanzet riskantere routes te nemen om hun voortbestaan ​​veilig te stellen. Vooral vrouwen spraken hun hoop uit om toegang te krijgen tot kwaliteitsonderwijs voor hun kinderen. Het aantal beschikbare plaatsen door andere landen buiten de regio blijft echter ver beneden de werkelijke behoefte. Het aantal mensen in nood wordt op 600.000 mensen geschat, maar in werkelijkheid zijn er niet meer dan 20.000 plaatsen beschikbaar. 
 
Libanon kampt met een van de ergste economische crises in de recente geschiedenis. Uit gegevens van vorige maand blijkt dat de prijs van brood is verviervoudigd sinds vorig jaar. Eerder dit jaar zei Save the Children dat de helft van de Libanese kinderen in het land – afgezien van de vluchtelingen- en immigrantenbevolking – afhankelijk is van humanitaire hulp om te overleven.
 
Talloze mensen die voor het onderzoek werden geïnterviewd, vooral in Libanon, voelden zich hopeloos of niet in staat om aan de toekomst te denken, omdat ze bezig waren met het dagelijkse overleven en hun toekomstperspectief als beperkt beschouwden. Als onderdeel van het onderzoek vertelde een jongen aan de kinderrechtenorganisatie: “Vijf jaar geleden werd mij gevraagd hoe ik mijn leven zou zien willen veranderen. Sindsdien is er niets anders geworden. Ik verwacht niet dat mijn leven de komende jaren ten goede zal veranderen, want ik heb de hoop verloren."
 
Grote zorgen
De hulpverleners van Save the Children in Libanon maken zich zorgen dat dit verlies van hoop meer gezinnen ertoe zal aanzetten om dodelijke zeereizen te maken, met het risico op nog meer doden.
 
Jennifer Moorehead, directeur van Save the Children in Libanon, vertelt dat Libanon in een diepe crisis zit, maar dat kinderen daar geen slachtoffer van mogen worden: "De dood van één kind op zee is al te veel - geen enkel kind zou moeten sterven op zoek naar zijn of haar meest fundamentele behoeften."
 
Save the Children roept de internationale gemeenschap op om het makkelijker te maken voor Syrische vluchtelingen om status aan te vragen. Dit betekent dat landen, met name in Europa, het recht van Syriërs om asiel aan te vragen beschermen en de veilige toegang tot derde landen verbeteren, onder meer door middel van onderwijsprogramma's en arbeidsmigratiemogelijkheden. Het is ook van groot belang dat alle landen het beginsel van non-refoulement respecteren en handhaven en zich inspannen om de omstandigheden aan te pakken die vluchtelingen ertoe kunnen aanzetten tegen hun wil terug te keren.