Skip to main content
e3b3007c-5e91-4c06-984b-311a8acf7045.jpg.webp

Gemiddeld 22 aanvallen per dag op scholen Oekraïne

Vrijdag 8 April 2022

Sinds het begin van de oorlog zes weken geleden zijn in Oekraïne gemiddeld 22 scholen per dag aangevallen.

Volgens het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschappen zijn minstens 869 onderwijsfaciliteiten - ongeveer 6% van alle scholen in het land - beschadigd en zijn er 83 volledig verwoest. Dit brengt het onderwijs voor kinderen in Oekraïne ernstig in gevaar.

Ongeveer 43% van de aanvallen op scholen vond plaats in Oost-Oekraïne, waar meer dan 400.000 kinderen woonden voordat het conflict op 24 februari escaleerde. Alleen al in de belegerde stad Charkov hebben beschietingen en bombardementen 50 onderwijsgebouwen verwoest. 

Tot dusver zijn meer dan twee miljoen kinderen gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. Naar schatting 5,5 miljoen kinderen in het land verblijven nog in het land. Zij lopen een groot risico op fysieke en emotionele schade, aangezien bommen en beschietingen complete buurten blijven vernietigen. 

Pete Walsh, landendirecteur Save the Children in Oekraïne, zegt: “Het onderwijs in Oekraïne ligt onder vuur. Scholen moeten veilige leerplekken zijn voor kinderen en moeten te allen tijde vrij zijn van aanvallen. Leren kan en mag niet terzijde worden geschoven in tijden van crisis; het is cruciaal voor de bescherming, overleving en toekomst van kinderen. Toegang tot veilig onderwijs geeft kinderen stabiliteit en structuur tijdens een noodsituatie.”  

Aanvallen op scholen en andere onderwijsfaciliteiten worden geclassificeerd als een ernstige overtreding tegen kinderen en kunnen een oorlogsmisdaad zijn. Alle kinderen hebben recht op veilig onderwijs volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind.