Skip to main content
ce66c5d2-b09a-4764-9645-36858932e076.jpg.webp

Gevlucht voor geweld, getroffen door overstromingen

Maandag 24 Oktober 2022

Honderdduizenden Afghaanse vluchtelingen in Pakistan zijn opnieuw dakloos geworden nadat hun vluchtelingenkampen zijn verwoest door de overstromingen. Ongeveer 800.000 vluchtelingen zijn getroffen door de overstromingen. 

De provincies die de ergste overstromingen hebben meegemaakt – Balochistan, Sindh en Khyber Pakhtunkhwa – herbergen 80% van de 1,3 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan, van wie bijna de helft kinderen. Velen ontvluchtten Afghanistan toen de Taliban in augustus vorig jaar de macht overnam. 

Mirwais (45) vluchtte 11 maanden geleden met zijn vrouw en twee jonge zoons uit zijn huis in Afghanistan naar een vluchtelingenkamp in Balochistan, kort nadat de Taliban de macht in Afghanistan hadden overgenomen. Omdat hij nergens kon wonen en geen inkomen had, leende Mirwais geld om een paar kleine kamers te bouwen voor zijn gezin. Maar minder dan een jaar nadat het gezin was gearriveerd, is hun huis volledig verwoest en zijn ze alles kwijt. Mirwais vertelt: 

“De omstandigheden waren erg slecht in Afghanistan. We hadden last van de oorlog. We kwamen hier, en zodra we hier kwamen, gebeurden de overstromingen. Dus nu zitten we in dezelfde ellende als in Afghanistan.” 

“Toen we hier kwamen, moesten we leningen aangaan om een paar kamers te bouwen. En nu zijn alle inspanningen die we de afgelopen 11 maanden hebben geleverd, weggespoeld door de overstromingen. Ik ben somber als ik denk aan hoe mijn toekomst eruit zal zien. Hoe ga ik mijn huis herbouwen? Hoe zal ik mijn normale leven weer oppakken?” 

Save the Children biedt noodhulp aan families zoals die van Mirwais die alles hebben verloren, denk aan voedsel, onderdak en medische hulp. Sinds vorig jaar bieden we noodhulp aan Afghaanse vluchtelingen in Pakistan die Afghanistan ontvluchtten tijdens de Taliban-overname, met diensten zoals gezondheidszorg, schoon water en onderwijs. We geven ook onderwijs- en trainingsprogramma's aan Afghaanse vluchtelingen die in de Pakistaanse districten Balochistan en Chaman wonen.