Skip to main content
humanitairian-goods-afghanistabn.jpg

Gezondheid Afghaanse kinderen zeer slecht

Woensdag 13 Oktober 2021

De helft van alle kinderen in Afghanistan die naar een kliniek komen zijn al daadwerkelijk levensbedreigend ondervoed. Die conclusie trekt Save the Children nadat de klinieken vier weken geleden heropend zijn.
 

Nog steeds is 87% van alle gezondheidsklinieken in het land gesloten. Nadat internationale donoren de hulp gestopt hebben, ligt de gezondheidszorg vrijwel plat. Ongeveer twee miljoen acuut ondervoede kinderen onder de vijf hebben geen toegang tot enige medische behandeling. Er sluiten zelfs iedere dag nog allerlei klinieken.

Eerder publiceerden wetenschappers in The Lancet dat er maandelijks 2.170 kinderen per maand zullen overlijden. Save the Children waarschuwt dat dat getal flink hoger zal worden.  Verpleegkundige Shakib uit Kandahar ziet dat van alle kinderen die naar de kliniek komen er zes of zeven zwaar ondervoed zijn. Nu de mobiele klinieken ook in de provincies Balkh, Nangarhar, Langham en Kunar openen, zal de inventarisatie van de noden nog preciezer zijn.
Op 2 oktober kwam de eerste lading medicijnen aan. Toch heeft Save the Children hinder van het anti-terrorisme beleid die gelden voor vervoer van goederen en die het geldverkeer naar Afghanistan verbieden.

Vliegeractie 
Op maandag 18 oktober om 12 uur organiseert Save the Children een solidariteitsactie ‘Laat de hoop voor Afghaanse kinderen niet vervliegen’ met 200 rode vliegers op het strand van Scheveningen. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor de noodsituatie van Afghaanse kinderen. Op woensdag 13 oktober kregen leden van de Tweede Kamer die deelnamen aan het debat over Afghanistan een rode vlieger uitgereikt. Save the Children wijst hen daarmee ook op petitie om verdere druk op het Nederlandse kabinet uit te oefenen, zodat Afghaanse kinderen en hun families de steun krijgen die zij zo hard nodig hebben.