Skip to main content
CH1582025.jpg

Grote hongersnood dreigt voor Afghanistan

Maandag 30 Augustus 2021

Meer dan 5 miljoen kinderen zullen komende maanden hongerlijden, waarschuwt Save the Children. De escalatie van het conflict, aanhoudende droogte en ontheemding leiden tot stijgende voedselprijzen.
 

Voedselprijzen meer dan verdubbeld
De kosten van tarwe, rijst, suiker en bakolie stegen sinds de coronacrisis met meer dan vijftig procent, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Teams van Save the Children zagen de prijzen voor meel, olie, bonen en gas in Kaboel, Faryab en Kunduz zelfs met 63 procent stijgen. Door de stijgende kosten kunnen veel gezinnen zich geen basisproducten meer veroorloven, waarschuwt Save the Children.
 
Conflict drijft prijzen verder op
Conflict, droogte en het coronavirus leiden er al toe dat miljoenen kinderen honger leiden.
Sinds de pandemie stegen voedsel- en brandstofprijzen al aanzienlijk. Maar de escalatie van het conflict hebben de stijgingen verder aangejaagd. Gevreesd wordt voor verdere stijgingen vanwege grenssluitingen en verstoringen van de invoer van producten.
 
Honger raakt 5,5 miljoen kinderen
Naar schatting zullen 5,5 miljoen Afghaanse kinderen komende maanden hongerlijden. Athena Rayburn, campagne en advocacy directeur van Save the Children Afghanistan:
“Veel gezinnen zullen niet aan voldoende voedsel kunnen komen. Dat geldt vooral voor degenen die uit hun huizen zijn verdreven en van bijna niets moeten leven. Conflict, droogte en COVID-19 hebben al miljoenen kinderen honger en ellende gebracht, nu zouden ze zelfs nog dichter op de rand van hongersnood kunnen komen.”
 
Save the Children al sinds 1976 in Afghanistan
Save the Children is een onafhankelijke, onpartijdige en politiek neutrale organisatie die sinds 1976 in Afghanistan werkt. De kinderrechtenorganisatie helpt kinderen en hun families door het hele land met levensreddende hulp. Deze hulp is nu tijdelijk stil komen te liggen. Save the Children bood onder meer gezondheidszorg, onderwijs, kinderbescherming, voeding en spullen voor levensonderhoud en bereikte in 2020 meer dan 1,6 miljoen Afghanen.
 

Kijk niet toe, kom in actie! Teken onze petitieZorg dat miljoenen Afghaanse kinderen levensreddende hulp krijgen