Skip to main content
CH1796309-Jana-age-13-riding-her-bicycle-from-her-home-to-the-Coaching-for-Life-pitch.jpg

Hoe deze 5 gevluchte kinderen hun talenten gebruiken om te wennen aan hun nieuwe woonplek

Donderdag 6 Juli 2023

Gevluchte kinderen hebben alles moeten achterlaten en wennen aan een nieuw huis kan stressvol en eng zijn. Spelen, hobby’s en creativiteit zijn heel belangrijk voor het verwerken van deze emoties.

Stepan, Furugh, Omar, Iman en Jana hebben allemaal een unieke manier om hun gevoelens te verwerken. 
CH1692381-Stepan-9-sculpting-with-plasticine
1. Stepan houdt van beeldhouwen
De negenjarige Stepan is samen met zijn moeder, zus, oma en drie katten gevlucht uit Oekraïne. Ze wonen nu tijdelijk in een school. Stepan houdt van creatief zijn. Van Save the Children kreeg hij klei om te beeldhouwen. Daarmee maakt hij kleine auto’s. Hij houdt ook van tekenen, het liefst tekent hij zijn drie katten: Alice, Sonya en Gosha. 
CH1400218-Furugh-9-and-her-friend-dance-outside-at-the-refugee-camp-where-they-live

2. Furugh richtte een dansgroep op in Bosnië en Herzegovina 
Furugh vluchtte samen met haar gezin uit Iran naar Bosnië en Herzegovina. Bij de opvang maakte ze veel nieuwe vrienden. Zo ontstond het idee om een dansgroep op te richten. Samen met haar vriendinnen bedenkt ze nieuwe choreografie. “Ik kan nu al goed dansen, maar als ik tien ben, zal ik nog beter zijn,” vertelt ze trots. 

CH1572713-Omar-now-14-with-his-art-work-at-an-exhibition-in-the-camp-where-he-lives-Syria

3. Omar heeft een expositie in het kamp waar hij woont 
De veertienjarige Omar woont samen met zijn negen broertjes en zusjes in een vluchtelingenkamp in Syrië. Hij is gevlucht voor het geweld in zijn land. Iets meer dan vier jaar terug begon hij met schilderen. Het helpt hem om zijn emoties te verwerken. Met de hulp van Save the Children heeft Omar ondertussen al drie exposities gehad in het kamp. “Het is een groot succes, daar ben ik blij mee.” 

CH1796298-Jana-age-13-playing-football-at-the-girls-pitch

4. Jana houdt van sporten 
Jana is dertien jaar en woont in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Ze vond het moeilijk om vrienden te maken, omdat ze verlegen en rustig is. Dat veranderde toen ze zich aansloot bij het voetbalprogramma van Arsenal en Save the Children. “Als ik voetbal voel ik me blij en energiek. Hiervoor had ik geen vrienden, maar nu heb ik veel nieuwe vriendschappen gesloten. Dat vind ik het leukst aan het programma.” 

CH1731708-Iman-10-in-her-family-s-small-garden-that-s-located-in-front-of-their-tent-at-the-displacement-camp-where-they-re-living-in-Syria

5. Iman houdt een tuin bij en verbouwt groente 
De tienjarige Iman woont in een vluchtelingenkamp in Syrië. Haar familie had vroeger een boerderij, nu hebben ze een tuin met groente en bloemen. Iman helpt met het bijhouden van de tuin. Ze vindt het belangrijk dat de wereld groen blijft en helpt daar graag bij. 

Save the Imagination 
Het is heel belangrijk dat gevluchte kinderen de ruimte krijgen om hun gevoelens op een creatieve manier te uiten. Save the Children besteedt veel aandacht aan de mentale gezondheid van kinderen.