Skip to main content
CH1826595-Rana-27-holds-her-daughter-Sara

Hoogste aantal vluchtelingen ter wereld in Soedan: “De passiviteit van de wereld heeft grote gevolgen”

Woensdag 13 September 2023

Zeker 7,1 miljoen mensen, inclusief 3,3 miljoen kinderen, zijn ontheemd, vanwege de oorlog in Soedan. Dit is het hoogste aantal ter wereld. Toch komt er weinig hulp vanuit andere landen.  

Het aantal ontheemden in Soedan overtreft nu andere door oorlog verscheurde landen, waaronder het op één na hoogste land Syrië (met 6,6 miljoen mensen), de Democratische Republiek Congo (DRC) (6,1 miljoen mensen) en Oekraïne (5,1 miljoen mensen). Miljoenen wanhopige gezinnen die het conflict ontvluchtten in Soedan, zoeken nu onderdak waar ze veiligheid kunnen vinden. Dit proberen ze op scholen, in kampen, bij familieleden en in sommige gevallen in de open lucht. Veel gezinnen zijn meerdere keren ontheemd geraakt, omdat het conflict hen weer inhaalde.  

Passiviteit 
Sinds het conflict in april begon, zijn onze hulpverleners hard aan het werk om passende hulp te bieden. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Onze pakhuizen met hulpmiddelen werden door strijdende partijen geplunderd. De passiviteit van de wereld, maakt het daarnaast nog moeilijker om steun te bieden. Dit is een conflict van enorme omvang en miljoenen kinderen worden geraakt. Er is geld nodig om de hulp te bieden die deze kinderen verdienen.  

“Er zijn geen tekenen dat het conflict binnenkort stopt,” vertelt Dr. Arif Noor, directeur van Save the Children in Soedan. “Er wordt te weinig geld gegeven. De passiviteit van de wereld heeft enorme gevolgen voor de kinderen in Soedan. Ze hebben voedsel, water, onderdak, kleding en medicatie nodig. De internationale gemeenschap moet actie ondernemen en er collectief voor zorgen dat de financiering rechtstreeks naar gemeenschapsgroepen en hulporganisaties gaat. Die zijn nog steeds dag en nacht bezig om ervoor te zorgen dat er levensreddende hulp wordt verleend aan kinderen en gezinnen.” 

Save the Children  
Wij werken al 40 jaar in Soedan om onderwijs, gezondheidszorg en noodhulp te bieden. De gevolgen van het conflict zijn enorm. Voordat het in april begon, leden er 500.000 kinderen honger, nu zijn dit er 9,5 miljoen. Elke seconde telt voor hen, en wij zetten alles op alles om hen te bereiken. 

Wij geven:  

  • Medische zorg en medicijnen;  
  • Speciale voeding om ondervoeding te behandelen;  
  • Training voor lokale gezondheidswerkers om zoveel mogelijk kinderen medische hulp te bieden;  
  • Schoon drinkwater om ziektes te voorkomen;  
  • We zetten mobiele klinieken op zodat wij ook kinderen in afgelegen gebieden bereiken.  

We roepen alle landen op om financiële ondersteuning te bieden aan Soedan.