Skip to main content
def2346d-0f84-458a-be71-9f471483e56a.jpg.webp

Horror in Mozambique: alleenstaande kinderen op de vlucht na geweld in Palma

Vrijdag 9 April 2021

Kinderen komen alleen aan in de Mozambikaanse kustplaats Pemba nadat ze op de vlucht zijn geslagen voor de brute aanvallen in Palma vorige week, signaleert Save the Children.

Kinderen blijken het doelwit van het conflict. Ze worden vermoord, ontvoerd en gedwongen hun huizen en gevoel van veiligheid achter zich te laten.

Het exacte aantal slachtoffers na het recente geweld in Palma, een stad met ongeveer 75.000 inwoners in de provincie Cabo Delgado, is onduidelijk. Velen zijn nog steeds vermist. Eerder deze maand hoorde Save the Children van ontheemde gezinnen dat kinderen zo jong als 11 jaar op brute wijze door opstandelingen zijn vermoord. Kinderen slaan door het brute geweld alleen op de vlucht en laten daarbij hun familie en huis achter.
 
Zo zag Save the Children op 28 maart een kleine boot met vier mensen aan boord, waaronder de 12-jarige Amimo (niet zijn echte naam) in Pemba aankomen. Amimo vertelde dat hij gescheiden was van zijn familie toen zijn dorp op woensdag 24 maart werd aangevallen: "Ik speelde met mijn vrienden in de buurt van mijn huis. Toen de aanvallen begonnen, rende ik naar mijn huis en vond mijn moeder en broers. Ik zei tegen mijn familie dat ze moesten vluchten, maar ze zeiden te wachten. Ik wilde niet wachten, dus rende ik naar het strand omdat dat in de buurt van mijn huis is. Toen ik bij het strand aankwam, vond ik een boot met mensen. De boot was ver van de kust, dus ik moest naar de boot zwemmen. Toen ik daar aankwam, werd ik gered en we vertrokken richting Pemba.”
 
Oproep: kinderen mogen nooit doelwit zijn
Chance Briggs, landendirecteur van Save the Children in Mozambique: “Kinderen zijn getuige geweest van onvoorstelbare en onuitsprekelijke horror. De veiligheid van kinderen moet voorop staan. Alle partijen van dit conflict moeten ervoor zorgen dat kinderen nooit het doelwit zijn. Zij moeten de internationale humanitaire en mensenrechtenwetten respecteren en alle nodige maatregelen nemen om de schade van burgers tot een minimum te beperken, inclusief het beëindigen van willekeurige en onevenredige aanvallen op kinderen.”
 
Save the Children roept de internationale gemeenschap op om geld vrij te maken om deze kinderen te ondersteunen. Zij hebben dringend hulp nodig, waaronder voedsel, onderdak, medische zorg en mentale zorg om te kunnen herstellen van deze aanvallen. Save the Children ondersteunt alleenstaande kinderen die in Pemba aankomen met voedsel, water, sanitaire voorzieningen en bescherming.