Skip to main content
0b693f94-3e5d-452d-b710-3c650418cfb8.jpeg.webp

Hulp met Giro555-geld in Oekraïne en buurlanden in volle gang

Maandag 4 Juli 2022

Met de opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne verlenen Save the Children en andere hulporganisaties achter Giro555 op grote schaal hulp aan Oekraïners, zowel in het land zelf als in de aangrenzende landen.

Hulp in Oekraïne
In Oekraïne bieden wij en andere hulporganisaties levensreddende hulp zoals warme maaltijden, voedselpakketten en drinkwater, onder meer in conflictgebieden. Ziekenhuizen, doktersposten en artsen worden ondersteund met medicijnen, medische apparatuur en met vervoermiddelen om zieke kinderen te kunnen bezoeken. De hulporganisaties achter Giro555 ondersteunen evacuaties, helpen bij de inrichting van schuilkelders en steunen mensen op de vlucht met een maandelijkse financiële bijdrage, waarmee zij de meest noodzakelijke spullen als voeding of medicijnen kunnen kopen. Ook bieden wij volwassenen en kinderen psychosociale hulp bij het omgaan met de traumatische ervaringen en stress. Er wordt nauw samengewerkt met lokale partnerorganisaties en Oekraïense vrijwilligers. 

In onderstaande mini-docu vertellen Oekraïners wat alle steun voor hun betekent.

Hulp in de buurlanden
Ook in de aangrenzende landen bieden we volop hulp aan Oekraïeners. Zo maken wij opvang mogelijk voor vluchtelingen, zowel opvang voor de eerste paar nachten na aankomst, als opvang voor de langere termijn. Ook ondersteunen wij Oekraïense gezinnen, vooral moeders met kinderen, met maandelijkse financiële bijdragen of met cash-for-workprojecten. Zo worden in Polen gevluchte Oekraïense docenten getraind en ingezet worden om in het -zwaarbelaste – Poolse onderwijs aan de slag te kunnen. Veel aandacht van de hulporganisaties gaat uit naar het beschermen van de duizenden vrouwen en kinderen op de vlucht, zowel in Oekraïne als in de buurlanden, bijvoorbeeld door voorlichting te geven over risico’s op uitbuiting, mensenhandel en gendergerelateerd geweld.

Hieronder zie je welke organisaties waar hulp bieden, en om wat voor type hulp per land het gaat.

GIRO555-Infographic-Overzicht-Hulporganisaties-Per-Land
GIRO555-Infographic-Overzicht-Type-Hulp-Per-Land


Wil je meer in detail weten welke hulp de organisaties achter Giro555 bieden, lees dan HIER verder