Skip to main content
82eeac9c-951b-4559-a162-0f77d584d8ba.png.webp

“Ik wil een vrouw worden die een stempel drukt op de geschiedenis van Colombia!”

Donderdag 3 November 2022

Hoeveel kinderen ken jij die geholpen hebben met het bouwen van een huis? En dan ook nog een huis gemaakt van gerecycled plastic. Oriana uit Colombia deed het op 11-jarige leeftijd. 

Ondertussen is Oriana* 17 jaar en heel erg gepassioneerd over de toekomst van onze planeet. “Ik merk dat mensen niet goed omgaan met onze aarde. Bijvoorbeeld in mijn dorp: mensen gooien al hun troep op de grond, dat trekt allemaal muggen aan en die muggen dragen ziektes met zich mee.” Ook Oriana daar wel eens ziek van geworden. Toen ze zes maanden oud was, kreeg ze het virus Dengue. Zij heeft dit overleefd, maar veel kinderen in haar dorp zijn overleden.
 
Het huis bouwen 
Om het milieu te helpen beschermen maakt Oriana voorwerpen van dingen die de meeste mensen als troep beschouwen, zoals een lege plastic fles. Daar begon ze mee op 11-jarige leeftijd, toen ze hielp bij het bouwen van een huis. 

oriana

Het huis was een initiatief van 30 vrouwen. Ze wilden graag een huis bouwen, maar ze hadden niet genoeg geld. Toen ontstond het idee om het huis van flessen te maken. “We vonden een vervallen huis en knapten dat op met oude flessen en zand. Eerst vonden mensen het een raar idee, maar toen ze het eindresultaat zagen vonden ze het mooi.” 
 
Oriana is veel bezig met klimaatactivisme en feminisme. “Er is te veel sociale ongelijkheid, zelfs in scholen.” Ze is van plan om een verschil te maken: “Ik wil een vrouw worden die een stempel drukt op de geschiedenis van Colombia!”
 
Save the Children
Save the Children ondersteunt het plan van Oriana en de andere vrouwen om het huis uit te bereiden. Daarnaast wordt zij en haar familie ook geholpen met contant geld, waardoor ze zelf kunnen bepalen wat ze het hardst nodig hebben. 


*Voor de veiligheid hebben we haar naam veranderd