Skip to main content
20669fda-3405-4234-8539-a9a30a4dcf2a.jpg.webp

Internationale Kinderrechtendag: bescherm kinderen op de vlucht

Zondag 20 November 2022

Tijdens zijn vlucht werd Javed mishandeld door politie, aangevallen door een hond en verloor hij een vriend. Dit is geen alleenstaande gebeurtenis. In 2021 waren er bijna 24.000 ernstige schendingen van kinderrechten in conflictgebieden.  

Dat is een gemiddelde van bijna 65 per dag. Bovendien gaat het alleen maar om geverifieerde schendingen, vermoedelijk zijn het er nog veel meer.  

Doden en verminken van kinderen 
Het doden en verminken van kinderen is de meest voorkomende geverifieerde schending. Voornamelijk alleenreizende kinderen lopen het risico iemand tegen het lijf te lopen die zijn of haar macht wil misbruiken. Dit overkwam de zeventienjarige Javed ook.  

Hij vluchtte vanuit Afghanistan naar Italië. Een reis die hij nooit zal vergeten en ook altijd afraadt bij zijn vrienden: “Ze zijn jong en staan te popelen om naar Europa te komen. Ze weten niet hoe zwaar de reis is. Het is een kwestie van leven of dood. De pesterijen en afranselingen zijn onvergetelijk.”  

“De politie mishandelde ons” 
Javed begon zijn reis met een groep vluchtelingen en een smokkelaar. Het heeft hem 23 pogingen gekost om de grens naar Bulgarije over te steken. Telkens weer werd hij opgepakt en mishandeld door de politie. “Ze trokken onze schoenen en kleding uit en verbrandden alles. Ze verzamelden zich rond het vuur om wijn te drinken en lieten ons naakt op onze rug liggen. Sommigen droegen nog ondergoed, anderen niet. Ze lieten ons in de kou op de grond liggen en lachten ons uit.”  

Iets wat hem voor altijd bij zal blijven is de dood van zijn vriend. “Toen we het grensgebied binnenreden, begonnen mensen ineens te schieten. Een van mijn vrienden uit Kaboel werd door een kogel geraakt. Na deze schietpartij kwam er niemand naar ons toe. Samen met de andere vluchtelingen en de smokkelaar gingen we mijn vriend ophalen. Hij bleef maar bloeden, uiteindelijk stierf hij. We kwamen Koerden tegen bij wie we het lichaam konden achterlaten. Ik gaf hun de telefoonnummers van de familie, zodat zij de ouders konden inlichten.” 

Kinderrechtenverdrag 
Javed heeft Italië uiteindelijk bereikt, maar het heeft hem heel veel gekost. Er zijn heel veel kinderen zoals Javed. Ze lopen het risico om ontvoerd, mishandeld of misbruikt te worden. Op de internationale Kinderrechtendag roepen wij alle landen op om zich te houden aan het kinderrechtenverdrag.  

Save the Children zet zich op verschillende manieren in voor kinderen zoals Javed. Wij bieden psychosociale steun en directe noodhulp. Daarnaast zorgen we ervoor dat er (politieke) aandacht is en blijft voor de situatie waarin deze kinderen zich bevinden. Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan door middel van onze film: ‘Save the Survivors’.