Skip to main content
c47d62d1-6c5b-41c6-8038-4f2157100236.jpg.webp

Internationale donor-conferentie Afghanistan: “Wereldleiders hebben kans om koers toekomst Afghanistan te bepalen"

Donderdag 31 Maart 2022

Financiële toezeggingen zijn nodig om de oorzaken van de economische crisis aanpakken om daarmee honger, uitbuiting en mogelijk zelfs doden te kunnen voorkomen, zegt Save the Children.

Sinds de Taliban afgelopen augustus aan de macht kwam, is armoede drastisch toegenomen. Veertien miljoen kinderen lijden aan honger. Ouders nemen drastische maatregelen om te overleven: ze halen hun kinderen eerder van school zodat zij kunnen werken, ze verkopen hun kinderen of regelen een huwelijk voor hun jonge dochters. Nu de Taliban vorige week op het laatste moment besloot dat meisjes toch niet terug naar de middelbare school mogen, lopen miljoenen tienermeisjes het risico om op jonge leeftijd te trouwen. De artsen van Save the Children zien daarnaast uitbraken van dodelijke ziekten, zoals mazelen, omdat kinderen geen toegang hebben tot adequate gezondheidszorg en routinematige vaccinaties. Alleen al in 2022 waren er meer dan 18.000 gevallen van mazelen en stierven 142 kinderen in Afghanistan hieraan.

Geen inkomen of spaargeld

Gulalai (25) heeft zes kinderen en woont in een afgelegen dorp in de provincie Jawzjan, in het noorden van Afghanistan. Toen Save the Children Gulalai ontmoette, was ze net thuis bevallen van haar één dag oude dochter Malika, omdat de familie het zich niet kon veroorloven om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te reizen. Gulalai werd ziek na de geboorte en Malika huilt van de honger. Haar eenjarige zoon, Ninangyali,  lijdt aan ernstige acute ondervoeding. De moeder van Gulalai, Sharifa: “Onze situatie is erg slecht. De mannen in het gezin hebben geen baan. Ze hebben geen inkomen en we hebben al ons spaargeld al uitgegeven. Nu hebben we niets en zijn er geen banen. We hebben niets om de kinderen te eten te geven.” Ninangyali kon gelukkig succesvol worden behandeld in de mobiele gezondheidskliniek van Save the Children. 

Wereldleiders: 4,4 miljard dollar nodig voor toekomst Afghanistan

We roepen regeringen vandaag tijdens de virtuele conferentie op om een financiële toezegging van 4,4 miljard dollar te doen. Prioriteit moet hierbij worden gegeven aan steun aan kinderen zoals onderwijs en bescherming voor kinderen. Dit bedrag is nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de humanitaire crisis in Afghanistan. Tot nu toe is slechts ongeveer dertien procent gefinancierd van het Humanitaire  Response Plan. Save the Children landendirecteur in Afghanistan, Chris Nyamandi: “Zolang er geen voldoende financiële toezeggingen zijn, blijven kinderen sterven. Zo simpel en ontnuchterend is de realiteit. Afgelopen zeven maanden hebben onze teams nog nooit zoiets gezien als nu. De economie is ingestort, waardoor miljoenen kinderen volledig afhankelijk zijn van humanitaire hulp.” Save the Children waarschuwt daarbij dat humanitaire organisaties een functionerende economie niet kunnen vervangen.