Skip to main content
df8d57f2-42c3-49e0-9b93-968d473b46fa.jpg.webp

Jemen: 90% ontheemde kinderen heeft onvoldoende toegang tot voedsel, water en onderwijs

Woensdag 14 Juli 2021

Door het aanhoudende geweld in Jemen hebben negen van de tien kinderen in vluchtelingenkampen onvoldoende toegang tot basisvoorzieningen zoals voedsel, schoon water en onderwijs.
 

Veel opvangkampen zijn maar 5 kilometer van een frontlinie verwijderd. Kinderen moeten vaak uren lopen om veilig drinkwater te vinden en om hout te sprokkelen.

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Kinderen gaan niet meer naar school omdat ze moeten werken om hun gezin te onderhouden. Enkele dagen geleden werd een 10-jarige jongen geëlektrocuteerd terwijl hij aan het werk was. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis en vecht voor zijn leven.”
Het gaat om ongeveer 1,71 miljoen kinderen die in eigen land ontheemd zijn. Een half miljoen van hen heeft geen toegang tot formeel onderwijs. Kraan: “Kinderen zijn de eersten die de gevolgen van ontheemding ondervinden en worden het meest getroffen. De gevechten, de overstromingen, de tweede coronagolf en armoede dwingen mensen te vluchten - veel ouders kunnen zelfs de basisbenodigdheden voor hun kinderen niet betalen.

Het verhaal van Leyla en Elham
Leyla * (11) woont met haar jongere broer en haar ouders in een vluchtelingenkamp in Lahj. Leyla: “In Hodeida hadden we vroeger ons eigen huis. De tent geeft me geen veilig gevoel. Vorig jaar hadden we een huis, keuken, koelkast, toilet en water, maar hier hebben we niets. Het moeilijkste is dat we geen water, geld of kleding hebben.” Elham*, 22, woont en werkt in hetzelfde kamp.  Save the Children biedt informeel onderwijs, water en sanitaire voorzieningen in verschillende kampen in Jemen. En Elham is een van de vrijwillige leraressen. Zij zegt: “De situatie is erg moeilijk voor vrouwen en meisjes hier in het kamp. In je eentje 's avonds naar het toilet gaan is gevaarlijk. We moeten ons in groepjes van drie verzamelen of een mannelijk familielid meenemen om naar het toilet te gaan.”

Verbeter toegang voor humanitaire hulporganisaties
Save the Children roept alle partijen bij het conflict op om onmiddellijk alle aanvallen op burgerdoelen zoals scholen en ziekenhuizen, te staken. De strijdende partijen moeten het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving respecteren.  De internationale gemeenschap moet hun financiële en diplomatieke steun meer inzetten om het leven van kinderen en hun families in Jemen te verbeteren.