Skip to main content
fe0328bc-2796-46e7-b1db-67345e3baa27.jpg.webp

Jemen: Een op de drie slachtoffers woont in een regio die onder VN-vredesovereenkomst valt

Maandag 13 December 2021

Een op de drie slachtoffers in Jemen kwam afgelopen jaar uit regio's die vallen onder een  VN-vredesovereenkomst. Jemen blijft een van de gevaarlijkste plekken op de wereld voor een kind om op te groeien.

Save the Children roept op het geweld tegen kinderen en families te stoppen.
 
Ondanks een vredesakkoord dat drie jaar geleden onder begeleiding van de Verenigde Naties voor de regio’s Hodeida en Taiz werd gesloten, raakten meer dan 700 mensen uit deze streek gewond of kwamen om door gevechten. Strijdende partijen ondertekenden in 2018 het Verdrag van Stockholm om verdere militaire escalatie in beide regio’s te voorkomen. Drie jaar na dato, raken burgers nog altijd betrokken bij het conflict en blijft de vraag naar levensreddende hulp ontzettend groot.
 
Aantal slachtoffers stijgt
In oktober viel het hoogste aantal slachtoffers, namelijk 358 doden of gewonden. Dat is een stijging van 53 procent in vergelijking met een maand eerder in september. Uit de regio Hodeida komen verontrustende berichten binnen over standrechtelijke executies, doden en gewonden en een groot gebrek aan basisvoorzieningen. Voor veel kinderen en families is er een constante dreiging van geweld omdat frontlinies dichtbij steden liggen waar veel mensen wonen.
 
Ahmed (16) raakte ernstig gewond door een raket toen hij met zijn oom in Taiz water aan het halen was. Zijn oom overleed bij de aanval, Ahmed verloor zijn beide benen, zijn linkerhand en het zicht in één oog. Na een reeks operaties en medische behandelingen, ondersteund door Save the Children, is Ahmed weer terug op school: “Ik wilde mijn handicap overwinnen. Tegen andere kinderen met een handicap wil ik zeggen: laat de handicap je er niet van weerhouden je dromen te verwezenlijken.”
 
Stop geweld tegen kinderen en families
Save the Children hielp afgelopen jaar 138 kinderen die slachtoffer werden van aanslagen in Taiz en Hodeida. We vrezen voor meer slachtoffers, ook komend jaar. Xavier Joubert, directeur van Save the Children in Jemen: “Jemen blijft een van de gevaarlijkste plekken op de wereld voor een kind om op te groeien. Het Vredesakkoord van Stockholm was een ​​positieve stap, maar de hoop die het bracht was van korte duur. Als strijdende partijen zich ook komend jaar niet aan het Vredesakkoord houden, zullen in 2022 meer kinderen het slachtoffer worden van de meedogenloze oorlog in Jemen.”
 
We roepen alle partijen van het conflict op zich te houden aan het internationaal humanitair recht en alles te doen om kinderen en hun families te beschermen tegen het aanhoudende geweld. Ook moeten er maatregelen komen om het gebruik van wapens in bevolkte gebieden te beperken en de impact hiervan op huizen, scholen en ziekenhuizen te verminderen. We roepen de internationale gemeenschap dringend op verantwoording af te leggen voor alle schendingen en misbruiken tegen kinderen. Een onafhankelijk monitoring- en onderzoeksmechanisme is hiervoor nodig en moet zo snel mogelijk worden heringevoerd. Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen en ondersteunt met onderwijs, kinderbescherming, gezondheid en voeding, water en sanitaire voorzieningen en noodhulp in het grootste deel van het land.