Skip to main content
9911bbbc-f3ed-40e3-b461-37f16a17f628.jpg.webp

Jemen: Save the Children veroordeelt huiveringwekkende luchtaanvallen

Dinsdag 25 Januari 2022

Minstens 3 kinderen kwamen vorige week om door een luchtaanval in het door conflict verscheurde Jemen. Meer dan 60 volwassenen werden door een andere reeks luchtaanvallen gedood en minstens 100 anderen raakten gewond.

Gevreesd wordt voor nog meer slachtoffers. Save the Children maakt zich grote zorgen over het oplopende aantal kind- en burgerslachtoffers en roept op tot een stop van het gebruik van explosieve wapens.
 
De kinderen waren naar verluidt op een nabijgelegen voetbalveld aan het spelen toen raketten vrijdagochtend de havenstad Hudaida troffen. De luchtaanvallen beschadigden ook een vitale telecommunicatiecentrum in Hudaida, waardoor het internet in het hele land plat kwam te liggen. Ook een migrantencentrum in de stad Sada werd door een luchtaanval getroffen, waarbij ten minste 67 mensen omkwamen en ten minste 108 mensen gewond raakten. Het eerste rapport over de slachtoffers van deze luchtaanval laat een huiveringwekkend beeld zien.
 
Stop op explosieve wapens
Hulpverleners en medici gaan door met het opruimen van het puin en helpen van slachtoffers, maar door de internetstoring wordt het werk van medewerkers van Save the Children bemoeilijkt. Gillian Moyes, landendirecteur Save the Children in Jemen: "We zijn geschokt door het nieuws van de luchtaanvallen. Voor een kind is Jemen nog steeds een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld om op te groeien. We roepen alle partijen van het conflict op zich te houden aan internationale mensenrechtenwetgeving en het internationaal humanitair recht. Kinderen en hun families moeten worden beschermd tegen de verschrikkingen van het aanhoudende geweld.” Save the Children roept op tot een stop van explosieve wapens. Ook moeten er onmiddellijk maatregelen worden genomen om de impact op huizen, scholen, ziekenhuizen en vitale infrastructuur te verminderen.
 
Internationale NGO’s veroordelen aanslagen
Samen met zeven andere humanitaire organisaties, waaronder Norwegian Refugee Council en Oxfam, roepen we de internationale gemeenschap op om verantwoording af te leggen voor alle schendingen en misbruiken tegen kinderen en burgers. Er moet opnieuw een internationaal onafhankelijk monitoring- en rapportagemechanisme voor Jemen komen, die adequaat toegerust en voldoende bemand is.
 
Meer burgerslachtoffers
Door de escalatie van het conflict vielen er in de laatste drie maanden van 2021 zestig procent meer burgerslachtoffers. Ziekenhuizen, scholen, waterinfrastructuur en wegen in Jemen liggen na bijna zeven jaar van conflict in puinhoop, wat het leven van kinderen en hun families verder ontwricht. Het nieuws komt nadat de VN-mensenrechtenraad vorige jaar stemde voor het beëindigen van het mandaat van de enige internationale en onafhankelijke deskundigheden die de oorlogsmisdaden in Jemen onderzoeken.