Skip to main content
895f8e58-209c-408d-a254-5f665cfeb41b.jpg.webp

Jemen: hoge brandstofprijzen oorzaak haperende gezondheidszorg

Woensdag 16 Maart 2022

De hoge brandstofprijzen zorgen er in Jemen voor dat ziekenhuizen niet altijd stroom hebben om bijvoorbeeld beademingsapparatuur aan te zetten.

Duizenden kinderen kunnen hierdoor sterven. Een arts in de hoofdstad Sana'a vertelde aan het team van Save the Children dat zes van de 12 operatiekamers en bijna de helft van hun couveuses niet gebruikt konden worden.

Veel ziekenhuizen hebben gewaarschuwd dat ze het risico lopen volledig te sluiten als de levering van brandstof wordt vertraagd en beperkt. Vaak draait apparatuur op generatoren die op diesel loopt. Het gebrek aan brandstof in Jemen heeft ook invloed op het vermogen van mensen om zich te verplaatsen.  Een wachtrij van 6 km bij benzinestations in Sana'a is al gezien, maar ook de prijs voor water en voedsel zal omhoog gaan.

De crisis is veroorzaakt door een combinatie van strengere beperkingen op het vervoer van brandstof naar de Jemenitische havens aan de Rode Zee en lange wachttijden. Brandstofschepen wachten gemiddeld 112 dagen in het wachtgebied van de coalitie – een verbluffende stijging van 543% vergeleken met 2019 (17,4 dagen). Als gevolg hiervan is de aanvoer van brandstof in de Jemenitische havens aan de Rode Zee sterk gedaald, met 70% minder die in januari aankomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen en implementeert programma's op het gebied van onderwijs, kinderbescherming, gezondheid en voeding, water en sanitaire voorzieningen en noodhulp in het grootste deel van het land. Zo veel mogelijk van de door Save the Children ondersteunde faciliteiten draaien met zonnepanelen. Save the Children ondersteunt 186 gezondheidsinstellingen, waaronder tien ziekenhuizen en twee behandelcentra voor corona.