Skip to main content
c3969508-0bf4-471c-ac3f-3f4f07da73b8.jpg.webp

Jemen: ook kinderen omgekomen na beschietingen en aanval op luchthaven

Maandag 1 November 2021

Zaterdag schokte een zware autobom in de buurt van de luchthaven de grondvesten van Aden, er vielen tenminste negen doden en nog meer gewonden.
 

Ook waren er in een andere stad, Taiz, beschietingen. Zondag kwamen in de stad Marib 29 studenten om bij een aanval op een moskee en school.

Xavier Joubert, directeur van Save the Children in Jemen: “Voor veel Jemenitische gezinnen is dit weekend er een van verdriet. Een gezin dat we kennen verloor drie kinderen en een andere zoon raakte gisteren verminkt en verloor zijn rechterbeen bij een aanval in de stad Taiz.”

In Jemen vallen door de aanhoudende vijandelijkheden regelmatig dodelijke slachtoffers onder kinderen. Ook zijn duizenden gezinnen op de vlucht geslagen. Alleen al in de regio Marib zijn een miljoen mensen ontheemd. En lang niet al deze aanslagen halen het nieuws. Burgers zijn doelwit.  Joubert:” Dezelfde familie die zaterdag hun kinderen verloor, verloor minder dan een jaar geleden hun neef bij een soortgelijke aanval. Bijna elk kind in Taiz heeft de verschrikkingen van oorlog meegemaakt, vaak in de vorm van aanvallen op hun huizen of scholen. Onze eigen gezondheidswerkers weten dat ze wellicht ooit hun eigen kind in het ziekenhuis aantreffen. Een aanval kan ieder moment gebeuren, uit het niets.”

Beperkte toegang
Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen. De oorlog is zeven jaar gaande, vanaf het begin verleent Save the Children noodhulp. Maar de aanhoudende beperkingen op de toegang van humanitaire organisaties tot mensen die hulp nodig hebben, maakt het werken heel erg lastig.

Save the Children roept de strijdende partijen op om zich te houden aan hun verplichtingen onder de internationale mensenrechtenwetgeving en het internationaal humanitair recht. Dat houdt in dat burgers beschermd moeten worden tegen geweld. Wanneer een strijdende partij explosieve wapens gebruikt in dichtbevolkte gebieden, weten ze dat er onschuldige burgerslachtoffers vallen  en er dus ook kinderen gedood of verminkt kunnen worden.

Save the Children ondersteunt de familie in Taiz die hun kinderen hebben verloren en dekt de medische kosten van de jongen die het overleefde. Hij wordt behandeld op de intensive care unit van een plaatselijk ziekenhuis.