Skip to main content
8f5f2db8-5cb7-424c-a1d5-3bc1bfda2ecc.jpeg.webp

Jongeren uit Spijkenisse geven advies over geldproblemen

Dinsdag 13 December 2022

Een podcast of een jongerenuurtje in de kledingbank: het zijn adviezen van leerlingen van het Penta college De Oude Maas aan hun gemeente Spijkenisse. Zij konden in ons project Speaking Minds hun stem laten horen aan lokale bestuurders.

Speaking Minds laat praktisch opgeleide jongeren in Nederland al sinds 2016 meepraten bij beleidsvoering. Het project richt zich voornamelijk op bestuurders van gemeentes omdat deze voor jongeren belangrijke beslissingen nemen en ze dicht bij de jongeren staan. Wethouders of beleidsadviseurs vragen aan jongeren om hen vooral te adviseren op de gebieden armoede/schulden, veilig opgroeien of seksuele en genderdiversiteit. Spijkenisse wilde graag hulp van de leerlingen van het Penta college De Oude Maas op het eerste thema. Wethouder Struijk vroeg hen hoe hij kan zorgen dat jongeren niet met geldproblemen te maken krijgen.
 
Daarom leerden trainers van Speaking Minds de jongeren alles over het onderwerp geldproblemen. Omdat het moeilijk kan zijn hierover te praten, deden de jongeren spellen zoals Over de Streep. Daarna konden ze speeddaten met professionals die elke dag met (mensen met) geldproblemen werken. Ook kregen ze een rondleiding bij de kledingbank in de buurt. Dat resulteerde dus in het advies voor een jongerenuurtje. “Het was leuk dat ze langs kwamen en te horen hoe zij over dingen denken,” aldus een medewerker van de kledingbank. “Zo was het nieuw voor ons dat ze zeggen dat ze zich schamen dat ze bij ons kleding komen halen. Ze willen daarom een uur, waarin alleen jongeren mogen komen.” 
 
Adviezen uitvoeren
De wethouder was ook enthousiast over alle adviezen. “Zij hebben goed geluisterd wat wij al bieden en daar iets aanvullends op bedacht. Dus we kunnen echt wat met deze adviezen. We gaan dan ook al snel een advies realiseren zodat de jongeren zien dat we ze serieus nemen,” aldus beleidsadviseur Sharda Scharbaai. Ze ziet niet alleen de toegevoegde waarde van Speaking Minds voor de gemeente, maar ook voor de jongeren. “Je ziet dat hun zelfvertrouwen gedurende het traject groeit. Ik ben echt trots op ze.”
 
Speaking Minds door heel Nederland
Spijkenisse is niet de enige gemeente waar jongeren hun advies naar de gemeente kunnen presenteren. Praktisch opgeleide jongeren uit Bladel en Rijswijk staan binnenkort ook in de raadzaal om hun poster met hun advies aan de wethouder te laten zien. Sommige gemeentes voeren het speciale Speaking Minds-MDT-traject uit. Dit betekent dat de jongeren hun adviezen ook zelf uit mogen voeren.