Skip to main content
6d3ddc6d-6791-4e4d-a76a-a6f1bc98fe0b.jpg.webp

Jongeren verdienen alle kansen om hun talent te ontplooien

Zaterdag 15 Juli 2023

Het is World Youth Skills Day! Op deze dag wordt de talenten van jongeren gevierd. Save the Children vindt dat jongeren alle kansen verdienen om hun talenten zo goed mogelijk te ontplooien, zeker in een wereld die continu verandert.

Het thema voor World Youth Skills Day 2023 is het klaarstomen van leraren, trainers en jongeren voor de toekomst. Het gaat hierbij om de essentiële rol die leraren en trainers vervullen in het aanleren van vaardigheden aan jongeren. Save the Children begeleidt meerdere projecten die zich hierop richten, zodat jongeren de ruimte hebben om hun talenten te tonen en te ontwikkelen.

Eigen projecten ontwikkelen

Een mooi voorbeeld is Tornike Kharaishvili uit Georgië, die een elektrische rolstoel heeft ontwikkeld voor mensen met beperkingen. Hij heeft hiervoor verschillende onderdelen van elektrische scooters en rolstoelen gebruikt. De stoel kost 350 euro.

 

De rolstoel maakte Tornike bij de Youth Innovation Labs (YIL) van het project Skills for Success in Georgië. Dit project van Save the Children en partners werkt aan het bevorderen van de inzetbaarheid van kansarme jongeren die geen onderwijs, werkgelegenheid of opleiding hebben. Door hen informeel onderwijs, een loopbaanbegeleiding en een actief internationaal netwerk te bieden, kunnen zij bijvoorbeeld hun eigen projecten ontwikkelen – zoals Tornike.

“Dit project gaf me de inzichten in wat ik kan, en de basiservaring om mijn weg te vinden in de arbeidsmarkt", vertelt Tornike. “Mijn idee is gerelateerd aan de creatie van een goedkope, elektrische rolstoel voor mensen met beperkingen. Door in de YIL te werken kreeg ik financiering, kon ik een prototype ontwikkelen van een rolstoel die mensen met beperkingen in staat stelt om zich vrij door de stad te bewegen zonder problemen. Voordat ik bij het project kwam, kluste ik als tuinier, mechanicus en elektricien – deze variëteit komt doordat ik mijzelf enerzijds graag wil uitdagen, en anderzijds omdat er beperkte mogelijkheden zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van jongeren in de gemeentes.”