Skip to main content
dbf465ae-16f3-48fa-9656-8bf9e5dd2094.jpg.webp

Kinderen Oeganda na 2 jaar weer naar school

Woensdag 12 Januari 2022

Hiermee komt een einde aan de langste schoolsluiting ter wereld. De Inhaalclubs van Save the Children moeten leerachterstand en schooluitval voorkomen.
 

In Maart 2020 werden alle scholen in het land gesloten na de wereldwijde COVID-19-uitbraak. In de 83 weken die erop volgden zijn alle scholen in het land (gedeeltelijk) gesloten gebleven met enorme leerachterstanden als gevolg.
 
Afgelopen november meldde Save the Children al dat een op de vijf kinderen in kwetsbare landen waaronder Oeganda, school vervroegd verlaten door de toenemende armoede, kindhuwelijken en kinderarbeid. De coronacrisis heeft dit alleen nog maar verergerd. Momenteel dreigt er een ‘tweede golf’ van schooluitval onder leerlingen die niet in staat zijn hun leerachterstand in te halen.
 
Inhaalclubs om leerachterstand in te halen 
 Om de onderwijscrisis in Oeganda het hoofd te bieden is Save the Children Inhaalclubs begonnen. Een innovatieve manier om de leerachterstand die kinderen tijdens de coronacrisis hebben opgelopen versneld in te halen en zo succesvol terug naar school te kunnen.
 
In de clubs wordt gekeken hoe groot de leerachterstand is en krijgen ze onderwijs op het niveau dat ze aankunnen om zo de kennis op te frissen en weer op niveau te krijgen. Daarnaast is er aandacht voort het welzijn van de kinderen en krijgen gezinnen die school niet kunnen betalen financiële ondersteuning.
 
De inhaalclubs geven kwetsbare leerlingen als Ben* (11 jaar) het steuntje in de rug dat voorkomt dat hij moet blijven zitten of zelfs van school afgaat:
 
‘Voor ik naar de inhaalclub ging, wist ik niet hoe ik letters uit moest spreken. Ik raakte in de war van lange woorden in boeken,’ vertelt Ben die meedoet aan een inhaalclub in Wakiso, Oeganda. ‘Spelletjes en liedjes helpen me lange woorden te lezen en goed uit te spreken. Ik begrijp de woorden nu, wanneer ik ze tegenkom in mijn huiswerk en schoolboeken.’
 
1 miljoen kinderen weer in staat onafhankelijk te leren
Inhaalclubs richten zich op kinderen in de bovenbouw van de lagere school omdat hun leerachterstand in deze fase relatief eenvoudig kan worden ingehaald. Na ongeveer 12 weken kan tenminste 80 procent van de leerlingen lezen en schrijven op een niveau dat ze in staat stelt zelf te leren.
 
Behalve in Oeganda organiseert Save the Children de komende maanden inhaalclubs in Colombia, Malawi, Bangladesh, de Democratische Republiek Congo en Nigeria. Meer landen zullen volgen. Het streven is om eind 2022 meer dan 1 miljoen kinderen te bereiken. Save the Children roept overheden en donoren op alle kinderen die weer naar school gaan te ondersteunen. Niet alleen door de kinderen te steunen, maar ook door ervoor te zorgen dat gezinnen en leraren gesteund worden.