Skip to main content
bce48eee-d91f-49c5-8944-26c14376ec5d.jpg.webp

Kinderen meest getroffen door halfjaar durend conflict in Oekraïne 

Woensdag 24 Augustus 2022

Vandaag is het onafhankelijkheidsdag in Oekraïne. Een dag die er voor kinderen in Oekraïne anders uit had moeten zien. Kinderen worden al een half jaar geconfronteerd met een verwoestend conflict.

Tot nu toe zijn 356 kinderen omgekomen, en 586 kinderen zijn gewond geraakt. Dit blijkt uit data van de VN. Dit zijn geverifieerde cijfers, waarschijnlijk ligt het exacte aantal slachtoffers nog veel hoger.  

De meeste kinderslachtoffers zijn te wijten aan het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte, stedelijke gebieden. Neem bijvoorbeeld de eens zo bruisende stad Charkov. Beschietingen en bombardementen hebben de eerste maanden van het conflict meer dan 600 gebouwen beschadigd, waaronder kinderdagverblijven, scholen en ziekenhuizen.  

“Wat ging er boem?” 

Dana (29) en haar dochter Antonina (2) vluchtten in maart uit Charkov op het hoogtepunt van de bombardementen in de stad. Voordat ze de stad konden ontvluchten, schuilden ze in een kelder. Dana vertelt: “Antonina hoorde alle explosies en ze was erg bang, ze kon niet slapen. Ze vroeg: ‘Er is iets boem gegaan, mam. Wat ging er boem?’. Een kind van 2,5 jaar kan ik niet zomaar uitleggen dat er een oorlog gaande is en dat er kinderen sterven”. 

In plaats van te vertellen over het conflict, vertelde Dana haar dochter dat de luide knallen dondergeluiden zijn. Maar deze tactiek werkte niet voor de oudere nichtjes en neefjes. Dana vertelt verder: “Ze stelden veel vragen. Een van mijn neefjes is negen en hij vroeg: ‘Ga ik ook dood?’ Zijn ouders deden hun best om de juiste woorden te kiezen om hem een antwoord te geven”. 

Kinderen het meest getroffen 

Save the Children’s landendirecteur in Oekraïne, Sonia Khush vertelt: “Hoewel kinderen in Oekraïne niets te maken hebben met de oorzaken van de oorlog, worden zij er het meest door getroffen. Ze groeien op met het geluid van bommen en beschietingen, en met het zien van hun huizen die worden verwoest, hun scholen die worden beschadigd en hun vrienden en familieleden die worden gedood of gewond.” 

Daden van veerkracht 

Naast alle verwoesting en leed, ziet Save the Children ook steeds meer daden van veerkracht in het land. Zoals in Bucha, een stad die uitgebreid in het nieuws is geweest vanwege misdaden die daar zijn gepleegd, waar de gemeenschap nu is samengekomen om een verwoeste speelplaats voor kinderen te herbouwen.  

Khush vervolgt: “Kinderen hebben meer nodig dan humanitaire hulp, ze hebben hoop nodig: hoop dat deze oorlog zal eindigen, hoop dat ze naar huis kunnen terugkeren, en hoop op een mooie toekomst. Als deze oorlog nog langer doorgaat zullen we niet alleen nog meer kinderslachtoffers zien, maar zal ook de hoop voor kinderen steeds meer verdwijnen”.  

Naar huis 

Dana en Antonina wonen nu in Dnipro waar Save the Children hen ondersteunt met essentiële huishoudelijke artikelen en voedsel via onze partner Pomagaem. Dana hoopt volgende maand terug te keren naar Charkov als dat veilig is. Haar vrienden en familie zitten nu verspreid over het hele land, daar waar ze maar naartoe konden vluchten. 

“We leven van dag tot dag, en dat is het. Voor ons is het niet zo dat we naar Dnipro zijn gekomen en hier permanent zullen blijven,” zegt Dana. "We gaan in ieder geval naar huis." 

Stop het conflict 

Save the Children roept op tot een onmiddellijke stopzetting van het conflict als de enige manier om kinderen te beschermen tegen geweld en andere schendingen van hun rechten. De hulporganisatie veroordeelt aanvallen op burgers en civiele infrastructuur, waaronder scholen en ziekenhuizen, en het gebruik van ballistische raketten en andere onnauwkeurige explosieve wapens, die burgerslachtoffers veroorzaken en in strijd zijn met het internationaal humanitair recht. 

Save the Children in Oekraïne 

Miljoenen kinderen uit Oekraïne zijn hun huis ontvlucht en naar schatting 3,1 miljoen kinderen leven als vluchteling in de buurlanden. Ongeveer 3 miljoen kinderen zijn intern ontheemd in Oekraïne.  

Save the Children is sinds 2014 actief in Oekraïne en levert humanitaire hulp aan kinderen en hun families. We ondersteunen nu vluchtelingengezinnen in heel Europa en geven kinderen toegang tot diensten die ze nodig hebben. Met de hulp van partners ter plaatse biedt Save the Children onderdak, voedsel, geld, brandstof, psychologische ondersteuning, baby- en hygiënepakketten aan ontheemde gezinnen.  

 *De namen in dit artikel zijn gefingeerd om de identiteit van de slachtoffers te beschermen