Skip to main content
2e64f6db-d0d3-4d1a-bee8-6fc83b4df796.jpg.webp

Kinderen sterven op weg naar ziekenhuis

Donderdag 20 Januari 2022

Honger eist steeds meer jonge kinderlevens. Artsen van een kinderziekenhuis in het noorden van Afghanistan rapporteerden dat in december ongeveer 40 ernstig ondervoede kinderen stierven op weg naar medische hulp.

Het aantal gevaarlijk ondervoede kinderen dat de mobiele gezondheidsklinieken van Save the Children in Afghanistan bezoekt, is sinds augustus meer dan verdubbeld.

De inwoners van Afghanistan beleven de ergste voedselcrisis ooit. Deze winter hebben 14 miljoen kinderen honger. De verwachting is dat één miljoen kinderen zo ernstig ondervoed is, dat ze zonder behandeling dood zullen gaan. In augustus zagen de mobiele gezondheidsteams van Save the Children elk gemiddeld 39 ondervoede kinderen. In december was dat aantal gestegen tot boven de 100.

Shaida van negen maanden oud werd behandeld voor ondervoeding in de mobiele gezondheidskliniek van Save the Children in de Afghaanse provincie Balkh. Shaida's ouders hadden al een baby van vier maanden verloren en wilden dit niet nog eens meemaken. Vader Rabul:  “We stonden onder grote druk vanwege [de economische situatie] en waren ontheemd en kwamen hier. Zelfs deze dochter van ons stierf bijna, maar met de medicatie die we van Save the Children hebben gekregen, heeft ze het gelukkig overleefd. Mijn dochter die maar vier maanden is geworden lachte ’s avonds nog en toen we de volgende ochtend wakker werden, was ze bevroren en gestorven."

Overbelaste artsen 
Van de 70 mobiele klinieken financiert Save the Children Nederland er 32 met geld van de Europese Unie. In de mobiele kliniek behandelen medewerkers van Save the Children kinderen die lijden aan acute ondervoeding en verwijzen de ernstigste zieke kinderen door naar ziekenhuizen voor specialistische behandeling. Daarvoor moeten mensen vaak ver reizen. Het kinderziekenhuis in de noordelijke provincie Jawzjan heeft een capaciteit van maximaal 12 kinderen, maar kon toch 35 kinderen tegelijk opnemen. Wel melden artsen tekorten aan antibiotica.

Athena Rayburn van Save the Children: “Nu het reguliere gezondheidssysteem afbrokkelt, krijgen ook wij meer aanloop. Sommige kinderen hebben wel 80 km gereisd. Ik zie moeders die zelf het eten uit hun mond hebben gespaard om toch ver te reizen met bijna levenloze kinderen. Slappe spieren en slappe huid: het is verschrikkelijk om aan te zien. Onze teams van gezondheidswerkers gaan op huisbezoek om ondersteuning te bieden, maar zeggen dat er gewoon niet genoeg voedsel is.”

Als ernstig ondervoede kinderen in het ziekenhuis worden behandeld - zelfs een overvolle - is de kans groot dat ze het overleven. Save the Children roept politici op om de bevriezing van geldelijke tegoeden op te heffen, in ieder geval voor gezondheidszorg. Rayburn: “Als zieke kinderen behandeling nodig hebben, vinden ze nu vaak alleen maar gesloten deuren en lege apotheken. Ze moeten kilometers ver reizen om een ziekenhuis te vinden dat wel open is. Als er niet snel een oplossing wordt gevonden, is de hartverscheurende realiteit dat kinderen zullen blijven sterven.”