Skip to main content
be444bde-36b7-4ad4-9911-82fc542fdbc8.jpg.webp

‘Laat de hoop voor Afghaanse kinderen niet vervliegen’

Maandag 18 Oktober 2021

Met tweehonderd rode vliegers vraagt Save the Children vandaag op het strand van Scheveningen aandacht voor de situatie van kinderen in Afghanistan.

“Wij willen de aandacht nu richten op de nood van kinderen in Afghanistan, de winter komt er aan en die is in Afghanistan heel streng”, zegt Martine Bergwerff, coördinator noodhulp bij Save the Children.   

De mobiele klinieken van Save the Children zijn nu een maand heropend en de helft van de kinderen die daar komen zijn nu al acuut ondervoed, constateren de gezondheidswerkers. Dit zal snel verder oplopen: tien miljoen Afghaanse kinderen zijn deze winter aangewezen op humanitaire hulp. Veel mensen zijn in het land op de vlucht geslagen door geweld, extreme droogte en stijgende voedselprijzen. Boeren zagen hun oogsten mislukken. Bergwerff: “Een op de twee kinderen zal voor het eind van dit jaar al in de fase van acute ondervoeding  zijn. De crisis van Afghanistan is vooral een crisis voor kinderen.” 

De gezondheidszorg staat er sowieso slecht voor. Voor veel mensen is het bezoeken van een van de klinieken van een hulporganisatie de enige mogelijkheid tot medische hulp nu 87% van de reguliere gezondheidszorg niet functioneert. Daarnaast speelt corona ook een rol in de druk op de gezondheidszorg. Bergwerff: “De uitdagingen waarmee jonge gezinnen zich geconfronteerd voelen, zijn groot. Naast voedingssupplementen bieden we ook psychosociale steun aan, want de stress is hoog.” 

Onderwijs 

Behalve gezondheidszorg verkeert ook het onderwijs in een crisis. Voor meisjes op middelbare scholen in Afghanistan is onderwijs zelfs helemaal niet meer mogelijk. Een aantal weken geleden zette de organisatie een petitie online die wereldwijd al door duizenden mensen ondertekend is. Het is een oproep aan de internationale gemeenschap om alles op alles te zetten, zodat levensreddende hulp bij Afghaanse kinderen terecht komt. Bergwerff: “Politici mogen hun handen niet van Afghanistan aftrekken, maar moeten druk blijven uitoefenen zodat meisjes ook weer naar school kunnen en vrouwelijke leerkrachten hun werk kunnen oppakken. Dat alles naast de oproep om veilige en legale vluchtroutes te garanderen voor die kinderen en hun families die gedwongen zijn te vluchten.”