Skip to main content
1b6f24b0-f0d2-4d04-be4c-fd4b65be144d

Laat humanitaire organisaties hun werk doen in Soedan

Maandag 17 April 2023

In Khartoem, Soedan, heerst op dit moment een zware strijd tussen het regeringsleger en de paramilitaire groep RSF. Save the Children roept alle partijen op om de gevechten te staken, voordat er meer (kinder)levens verloren gaan.  

Katharina von Schroeder, een werknemer van Save the Children in Soedan, was zaterdagochtend met haar 8-jarige zoon en andere gezinnen in een school in Khartoen. Het gevecht brak uit en sindsdien kunnen ze de school niet verlaten. ’s Nachts slapen ze in de sportzaal op gymmatten. “De explosies stoppen niet,” vertelt Katharina.  

Katharina-headshot


De uitbarsting van gevechten komt op een moment dat Soedan te maken heeft met de ergste humanitaire crisis ooit. Een rapport van Save the Children vorig jaar wees uit dat Soedan op nummer negen van gevaarlijkste landen voor kinderen staat. Soedan kampt met conflict, natuurrampen, ziekte-uitbraken en armoede. 15,8 miljoen mensen, een derde van de bevolking, heeft humanitaire steun nodig. 
 
Recht op bescherming
Arshad Malik, directeur van Save the Children in Soedan, vertelt dat kinderen beschermd moeten worden. “Als er gevechten gaande zijn, zijn er ook internationale wettelijke verplichtingen om burgers te beschermen. Dat geldt ook voor scholen en ziekenhuizen, die beschermd worden onder het Internationaal Humanitair Recht. Wij roepen alle partijen op om zich hieraan te houden, voordat er nog meer levens verloren gaan.” 
 
Save the Children werkt sinds 1983 in Soedan om humanitaire hulp te bieden. Op dit moment zijn wij genoodzaakt om onze werkzaamheden tijdelijk te staken. Een van onze kantoren is geplunderd en het is niet veilig voor de hulpverleners om te werken. “We vragen alle partijen om ervoor te zorgen dat kinderen worden beschermd en dat humanitaire organisaties hun werk kunnen doen."