Skip to main content
06855910-d3d8-4686-92e5-0a8f5fc97984.jpg.webp

Libanon: steeds meer kinderen bedelen op straat of werken om aan geld te komen

Dinsdag 13 Juli 2021

Jonge kinderen in Libanon, soms nog maar vijf jaar, verkopen benzine op straat of zamelen plastic in om maar aan geld voor hun familie te komen.

Het aantal kinderen dat in Libanon op straat werkt, is de eerste zes maanden van 2021 jaar drastisch toegenomen. Deze vorm van kinderuitbuiting moet onmiddellijk stoppen.

Waar in 2020 346 gevallen van kinderarbeid werden gerapporteerd, lag dit getal alleen al de eerste zes maanden van 2021 op 306. Bedelende kinderen op straat zijn steeds vaker in het straatbeeld te zien, bijvoorbeeld in het centrum van Beiroet waar zij bedelen om babymelk of brood voor hun broertjes en zusjes. In vrijwel elk dorp of elke stad in Libanon dragen kinderen de zware tassen van klanten in een supermarkt of vragen zij om kleingeld om brood voor hun gezin te kopen. Door de zware economische crisis, verergerd door de COVID-19 pandemie, zijn er enorme tekorten aan voedsel, elektriciteit, benzine en medicijnen.
 
Meer dan een miljoen kinderen hebben hulp nodig
Meer dan een miljoen kinderen, zowel Libanezen als vluchtelingenkinderen, hebben humanitaire hulp en voedselhulp nodig. Door de economische ineenstorting van het land laten steeds meer gezinnen hun kinderen werken. De kinderen verkopen tissues op snelwegen, verzamelen plastic flessen in of maken lange werkdagen op boerderijen of in huishoudens. Hashem (echte naam bij ons bekend), een Syrische vader van twee kinderen die in een vluchtelingenkamp in de Bekaa-vallei woont: “Als een kind op straat werkt, houdt niemand ze tegen. Maar als volwassenen op straat werken, worden ze tegengehouden bij controleposten.”
 
Geslagen op straat
Kinderen vertellen teams van Save the Children dat ze worden geslagen en gevaar lopen wanneer ze op straat aan geld proberen te komen. Zo vertelde Hashem dat zijn 5-jarige dochter door een roedel honden werd aangevallen toen ze op straat aan het werk was. “Als ze op straat met vrienden speelt, verzamelen ze lege colablikjes en restjes. Andere kinderen slaan haar en pakken haar spullen af. Ook moest ze naar huis rennen toen ze door een roedel honden werd aangevallen. Ze verloor toen haar tas.”
 
Uitbuiting moet stoppen
Kinderen worden op straat achtergelaten om te scharrelen en te bedelen en worden zo blootgesteld aan geweld, misbruik en uitbuiting. Jennifer Moorehead, Save the Children's Country Director in Libanon: “Kinderen worden in deze crisis als volwassenen behandeld om aan geld voor het gezin te komen. Dit is een crisis die onmiddellijke actie van de overheid, gemeenschappen, het maatschappelijk middenveld en hulporganisaties vereist. Kinderen mogen nooit slachtoffer worden van uitbuiting.” Save the Children en haar partners ondersteunen gezinnen met onder meer geld, psychosociale zorg en onderwijs om te voorkomen dat kinderen moeten werken en om ervoor te zorgen dat kinderen naar school blijven gaan.