Skip to main content
e9dbec10-acd7-44d8-9bbd-3c1db75a9395.jpg.webp

Maria vluchtte naar Litouwen

Donderdag 25 Augustus 2022

Maria is samen met haar dertienjarige zusje, Anastasia, en haar tweejarige dochtertje, Eda, gevlucht naar Litouwen. “Ik moest mijn zusje wel meenemen. Er vielen bommen, ik maakte me zorgen om haar.” 

Ze woonden vlakbij Kiev. Toen de bombardementen begonnen zijn ze onmiddellijk vertrokken, want Eda was erg bang. Ze woonden tijdelijk bij hun oma, maar toen de oorlog erger werd, besloot Maria om niet te wachten. Ze namen de shuttlebus naar de grens. Na twee dagen kwamen ze aan in Litouwen, waar ze werden opgewacht door hun tante. 

Anastasia-en-Eda

“Toen de oorlog begon, stelde mijn tante meteen voor dat we naar hen toe zouden gaan in Litouwen,” vertelt Maria. Het was eerst niet mogelijk om te gaan, omdat niemand een rijbewijs heeft. Uiteindelijk zijn ze met het openbaar vervoer aangekomen. 
 
In Litouwen kwam Maria in contact met een vrijwilliger van Save the Children. “Ze heeft mij geholpen om een school te vinden voor de kinderen. Ik kon cursussen volgen en heb mijn rijbewijs gehaald. Ik heb mij namelijk gerealiseerd dat het heel belangrijk is om te kunnen rijden. Als de oorlog nu niet komt, kan ik meteen met de kinderen weg.”