Skip to main content
CH1572725.jpg

Massale honger kinderen Madagaskar door droogte en sprinkhanenaanvallen

Dinsdag 10 Augustus 2021

Kinderen en hun families staan in het zuiden van Madagaskar op de rand van de hongerdood. Het land wordt geconfronteerd met de ergste voedselschaarste in twee generaties, ziet Save the Children.

De kinderrechtenorganisatie waarschuwt dat moeders als Tsaravolae (19) zonder hulp niet in staat zijn om zichzelf of haar baby Rovasoa te voeden. Tsaravolae verzamelt en verkoopt op dit moment water en zoete aardappelen. Maar het geld dat ze verdient, is nauwelijks genoeg voor één maaltijd per dag. Het lukt ook haar vader niet om aan genoeg geld voor voedsel te komen. Zo ving hij na een korte regenbui het regenwater op dat hij aan andere boeren doorverkocht. Met de opbrengsten kocht hij bonenzaden. Maar toen de zaden eenmaal in de grond zaten, vernietigden een zwerm sprinkhanen de nieuwe gewassen, waardoor er alsnog niets overbleef om te oogsten.
 
Een op de vier kinderen straks acuut ondervoed
Madagaskar wordt momenteel geconfronteerd met de ergste droogte in 40 jaar, door een gebrek aan voldoende water, een reeks zandstormen en sprinkhanenaanvallen. Een op de zes kinderen onder de vijf jaar lijdt nu aan acute ondervoeding. Dit aantal zal nog verder oplopen tot een op de vier kinderen.
 
Veel gezinnen die vroeger van opbrengsten van de landbouw leefden, hebben hun huizen verlaten en zijn naar nabijgelegen steden vertrokken. Het voedsel en water daar dreigt ook op te raken. Teams van Save the Children zien dat mensen water uit plassen op de weg halen of water uit stilstaande vijvers gebruiken om te drinken en te koken. Ouders en kinderen lopen soms kilometers om water op te halen.
 
Kinderen hardst getroffen
"Dit is een vergeten crisis, die kinderen het hardst treft”, reageert Yvonne Arunga, landendirecteur van Save the Children's voor Kenia en Madagaskar. “Niet alleen missen ze de voedingsstoffen om zich goed te ontwikkelen, ze missen ook school omdat ze erge honger hebben en ouders vaak geen geld hebben om het lesgeld te betalen. Het uitgedeelde geld en voedsel is net genoeg om mensen te helpen overleven en ervoor te zorgen dat ze op hun benen blijven staan, maar nauwelijks genoeg om hen te helpen herstellen of alternatieve middelen van bestaan ​​te overwegen.”
 
Oproep regering: hulp hard nodig
Save the Children roept regeringen op om dringend hulp aan Madagaskar te geven en gezondheids- en voedingsdiensten voor kinderen in de zwaarst getroffen districten te ondersteunen, waaronder het behandelen van acute ondervoeding. Van cruciaal belang is dat kinderen tijdens deze crisis een veilige plek moeten hebben, om zo het verhoogde risico op geweld en misbruik als gevolg van de toenemende druk op gezinnen tegen te gaan. Save the Children helpt 1600 huishoudens in het zuidelijke Ambovombe, wat neerkomt op ongeveer 30.000 mensen, waaronder 18.000 kinderen. De organisatie helpt met voedingsrijk voedsel en kinderbescherming.