Skip to main content
81e5c963-1877-4ee1-a697-8a91dcfba131.jpg.webp

Meisjes mogen terug naar middelbare school in Afghanistan

Donderdag 17 Maart 2022

Het Afghaanse Ministerie van Onderwijs maakte afgelopen week bekend dat meisjes later deze maand terug naar school mogen.

Middelbare scholen voor meisjes waren sinds september in Afghanistan gesloten, waardoor miljoenen meisjes niet meer naar school konden.
 
Dit nieuwe voorstel moet ervoor zorgen dat meisjes weer naar school terug kunnen zodra het nieuwe schooljaar midden of eind maart start. Het gaat om de opening van scholen en onderwijsvoorzieningen speciaal voor meisjes en vrouwen. Daar waar geen aparte scholen voor meisjes zijn, zullen meisjes naar een gemengde scholen mogen. Terwijl Afghanistan onder een diepe economische crisis gebukt gaat, is het onderwijssysteem zo goed als ingestort. Veel (financiële) steun is nodig, omdat er een groot tekort is aan leraren, schoolbenodigdheden zoals boeken en pennen en faciliteiten zodat jongens en meisjes apart les van elkaar kunnen krijgen. Zonder deze steun kunnen zo’n 8 miljoen kinderen niet naar school. Dat is een stijging van 2.6 miljoen kinderen vergeleken met vorig jaar.
 
Belangrijke eerst stap
“We verwelkomen het voorstel”, zegt Athena Rayburn, campagne- en lobbydirecteur bij Save the Children in Afghanistan. “Elke dag dat meisjes niet naar school gaan, lopen ze een risico op geweld, uitbuiting en misbruik. Het is essentieel voor de toekomst van Afghanistan dat meisjes meedoen aan de maatschappij. We zijn in het bijzonder verheugd over het nieuws dat meisjes ook naar gemende scholen kunnen, als er geen meisjesschool in de buurt is. Dit is een belangrijke eerste stap, nu moet het in de praktijk worden gebracht. Daarvoor is geld voor onderwijs voor nodig, om leraren, lesmateriaal en eventueel vervoer naar school te kunnen betalen. We roepen de internationale gemeenschap op hier gehoor aan te geven tijdens de aankomende donorconferentie op 31 maart.”
 
Save the Children in Afghanistan
Sinds 1976 ondersteunt Save the Children Afghaanse gemeenschappen en beschermt zij kinderrechten in heel Afghanistan, ook tijdens perioden van conflicten, regimewisselingen en natuurrampen. We hebben programma’s in tien provincies en werken samen met partners in nog eens drie provincies. Sinds de crisis in augustus 2021 hebben we ons werk uitgebreid om het toenemende aantal kinderen in nood te ondersteunen. We zorgen voor gezondheid, voeding, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, voedselzekerheid en helpen met het levensonderhoud. Om ervoor te zorgen dat kinderen de afgelopen zes maanden nog steeds toegang tot onderwijs hadden, gaf Save the Children community based education-lessen en kregen kinderen en leraren leer- en klaspakketten. Ook ondersteunen we vrouwelijke afgestudeerden om leraar te worden en het toelatingsexamen voor de universiteit te halen.