Skip to main content
6d07480b-b38f-4272-a796-2d6c5668d87f.jpg.webp

Met het programma van Save the Children vond Nana haar zelfvertrouwen én eigen muziekstudio

Zaterdag 12 Augustus 2023

Nana Tchikadze doet een beetje van alles. Ze werkt zeven dagen per week: voor de lokale televisiezender, in de muziekstudio die ze samen met haar man heeft opgezet, in hun metalband en ze geeft trainingen aan jongeren en ouders. Daarnaast is ze moeder van een jonge dochter.

Vanaf haar 15e werkte ze al in restaurants en hotels in Telavi, de stad in Oost-Georgië waar ze vandaan komt en woont. ‘Het was niet moeilijk om dat soort werk te vinden. Maar een baan waar je echt in geïnteresseerd bent? Dat is een stuk lastiger.’ Nana had moeite om een baan te vinden die echt bij haar paste. Ze had ambities, maar dacht dat ze de skills mistte om die dromen waar te maken. 

Jongeren in Georgië onderschatten zichzelf 

‘Voordat ik meedeed aan het programma van Save the Children, had ik weinig zelfvertrouwen. Als ik ergens binnenliep, had ik vaak het idee dat ik van iedereen om me heen het minste talent had. Dat is vaak het probleem voor jongeren in Georgië, ze onderschatten zichzelf. Wij worden opgevoed in een toxische omgeving, waar we die zelfverzekerdheid nooit ontwikkelen.’ 

Veel jonge Georgiërs wonen nog bij hun ouders in huis. Nana woont met haar man en dochter bij zijn ouders. Ze wil graag zelf iets kopen, maar voor jongeren is dat in Georgië lastig. Veel jongeren hebben moeite om werk te vinden. Wie wel werk vindt, heeft vaak aan één baan niet voldoende om fatsoenlijk van te leven. Daarom werkt Save the Children in Georgië met jongeren om hun professionele vaardigheden te versterken. Ook helpen wij jongeren om hun ideeën voor ondernemingen uit te werken en realiseren. 

Youth Innovation Labs 

Met Save deed Nana mee aan trainingen, Youth Innovation Labs en een ideation-traject. Ze kreeg ook de kans om naar Brussel te gaan om andere jongeren te ontmoeten. Makkelijk was het niet. Nana moest leren presenteren en haar ideeën op anderen overbrengen. Ze moest heel hard werken om naast de trainingen voor haar dochter te zorgen en voldoende geld te verdienen om van te leven. 

‘Wat ik heb geleerd is dat je niet perfect hoeft te zijn. Je moet buiten je comfortzone treden, nieuwe dingen proberen. Stressvolle situaties ondergaan. Ik moest opeens voor een groot publiek mijn verhaal vertellen, dat vond ik erg zwaar. Ik leerde goed communiceren en presenteren.’ 

Muziekstudio 

Ik april openden Nana en haar man hun muziekstudio. Ze wilden al jaren de albums van hun metalband opnemen. In Telavi was er geen plek om dat te doen. Nu hebben ze de studio zelf opgezet. In het programma heeft ze veel moeite gestoken in het opbouwen van marketingvaardigheden. Daarmee probeert ze haar klantenbestand uit te breiden. 

‘Vroeger was ik vaak ongelukkig. Ik was ongelukkig met mezelf en de situatie waarin ik me bevond. Nu weet ik dat ik niet perfect ben, maar ik enorm ben gegroeid en veel heb geleerd. Dat kwam door de mensen in het Save-project die me vertrouwden. Ze wisten dat ik talent had, ze zagen me voor wie ik ben, ook al zag ik dat zelf nog niet.’ 

Take Charge: Youth in the Driver’s Seat 

In september komt Nana met 9 andere jongeren van over de hele wereld naar Nederland. Save the Children organiseert in samenwerking met partners op 7 september, Take Charge: Youth in the Driver’s Seat. Tijdens dit evenement wisselen jongeren ervaringen met elkaar en met het bedrijfsleven, de overheid en andere (jeugd-)NGOs om gezamenlijk oplossingen te zoeken voor jongeren om werk te vinden en mee te beslissen in de maatschappij. 

‘Ik wil horen hoe jongeren elders leven en omgaan met tegenslagen. En ik wil mijn ervaringen en obstakels en die van jongeren in Georgië delen. Veel van die problemen heb ik zelf ervaren, of ik ervaar ze nog steeds. Hopelijk kunnen we gezamenlijk iets bedenken om de situatie in Georgië en in alle andere landen te verbeteren.’ 

Voor meer informatie over deelname aan Take Charge: Youth In the Driver’s Seat op 7 september kan je contact opnemen met Steven Lanting ([email protected]).