Skip to main content
9b8262ce-2de6-4bb9-a012-0c48270a6351.jpg.webp

“Mijn wereld verging toen ik zag dat mijn familie was overleden”

Woensdag 29 Juni 2022

Een groot aantal kinderen hebben gezinsleden verloren tijdens de aardbeving in Afghanistan afgelopen woensdag, waardoor ze angstig zijn en het risico lopen op misbruik en uitbuiting.

De meest dodelijke aardbeving in twintig jaar heeft ongeveer 770 mensen vermoord en bijna 1500 verwond. Naschokken en zware regenval zorgden ervoor dat gemeenschappen tijdens de onmiddellijke nasleep waren gestrand.  

Verlies van familieleden 

De twaalfjarige Maryam* was begraven onder het puin voor drie uur. Ze vertelt dat ze de reddingswerkers boven zich hoorde lopen, maar hoe hard ze ook schreeuwde, ze hoorden haar niet. Uiteindelijk is ze gered, maar de andere gezinsleden zijn allemaal overleden toen het dak -gemaakt van modder en hout- bovenop hun instortte.  

Maryam’s oom Nazir*, zorgt nu voor zijn nichtje. Nazir was niet thuis tijdens de aardbeving.  

 “Mijn telefoon ging in het midden van de nacht en de persoon aan de lijn vertelde mij dat mijn familie gewond was geraakt door de aardbeving. Ik kwam hier en toen kwam ik erachter dat een deel van mijn familie was overleden,” vertelt Nazir. “Ik dacht dat de wereld verging. Ik kijk nu elke dag naar de foto’s van mijn geliefde neefje.”  

Extreme angsten 

Chris Nyamandi, directeur van Save the Children Afghanistan, vertelt dat veel kinderen extreem angstig zijn na deze ramp. Niet alleen hebben veel kinderen geliefden verloren, ze hebben ook uren moeten wachten op hulp, terwijl ze onder het puin lagen. De naschokken maken die angsten alleen maar erger, omdat ze bang zijn dat ze weer levend zullen worden begraven. 

 “Deze kinderen hebben onmiddellijke ondersteuning nodig, evenals voortdurende gespecialiseerde zorg om hen te helpen herstellen en omgaan met de traumatische gebeurtenissen waarmee ze zijn geconfronteerd. Kinderen in het zuidoosten van Afghanistan en in het hele land leefden al in onvoorstelbare omstandigheden. Miljoenen lijden elke dag honger en leven van oudbakken brood. Als ze geluk hebben, vinden ze een keer per week wat gewone rijst om te eten.” 

Als de internationale gemeenschap geen dringende steun geeft - voor de aardbeving en de bredere crisis in Afghanistan - zullen er de komende maanden duizenden kinderen onnodig sterven, aldus Nyamandi. 

Wat doet Save the Children 

Save the Children heeft teams naar de zwaarst getroffen gebieden van de provincie Paktika gestuurd en zal gezinnen voorzien van contant geld, zodat ze materialen voor hun huizen en andere dringende benodigdheden, zoals voedsel en schoon water kunnen kopen. De organisatie brengt de komende dagen in kaart wat de behoeften van kinderen in het gebied zijn. 

Save the Children beschermt sinds 1976 kinderen en kinderrechten in heel Afghanistan, ook tijdens perioden van conflict, regimewisseling en natuurrampen. Toen de crisis in augustus 2021 escaleerde, heeft Save the Children haar hulp uitgebreid om het toenemende aantal kinderen in nood te ondersteunen. Save the Children levert onder andere gezondheidszorg, voedsel, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water en sanitaire voorzieningen.  

*De namen in dit artikel zijn veranderd om de identiteit te beschermen