Skip to main content
3e4dcbb8-b69d-4123-a71e-8a7971d1d5e8.png.webp

Minder geld beschikbaar voor hulp aan kinderen in crisisgebieden

Maandag 24 Januari 2022

Wereldwijd neemt de financiering voor hulp aan kinderen af. Afgelopen jaar werd slechts 24 procent van de noden gefinancierd.

Dit blijkt uit een nieuw rapport ‘The Unprotected: annual spotlight on child protection funding in humanitarian action – 2021’ van diverse hulporganisaties zoals Save the Children. 

Een jaar eerder was de financiering ook verre van compleet, maar lag deze nog wel hoger (42 procent). Door het uitblijven van financiering krijgen miljoenen kinderen in ramp- en conflictgebieden niet de bescherming die ze nodig hebben. 
  
De noden van kinderen namen wereldwijd fors toe door langdurige conflicten, corona en klimaatverandering, waardoor de financieringsbehoeften ook groter werden. Afgelopen jaar was er ongeveer 178 miljoen dollar beschikbaar, een fractie van de totale financiering die nodig is om humanitaire noden tegemoet te komen en goed voor slechts 0.8 procent. In 2019 bedroeg de financiering voor kinderbescherming 156 miljoen dollar en in 145 miljoen in 2018. Volgens organisaties achter het rapport zijn investeringen in kinderbescherming slim en ethisch omdat je er veel leed mee kunt voorkomen. Het creëert veiligheid en voorkomt gedwongen kindhuwelijken. 
  
Noden nemen toe 
De behoefte voor bescherming van kinderen tijdens rampen of conflicten nam afgelopen jaar drastisch toe. In veel landen namen regeringen deze taken niet op zich. Hulporganisaties helpen kinderen te herenigen met hun ouders wanneer zij hen tijdens een ramp of conflict zijn kwijtgeraakt. Ze geven mentale en geestelijke gezondheidszorg aan kinderen die een crisissituatie hebben meegemaakt en bieden ondersteuning aan kinderen die thuis met geweld te maken hebben gehad. Geen onderwijs, economische tegenspoed, onveiligheid en gebroken gezinnen: kinderen zijn in crisissituaties blootgesteld aan fysiek geweld, seksueel geweld en ervaren emotionele nood. 
  
Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland: “We werken op enkele van de moeilijkste plekken ter wereld. Onze getrainde en toegewijde collega’s tonen elke dag weer aan dat we met levensreddende middelen in staat zijn om schade aan kinderen te voorkomen, om samen te werken met gemeenschappen en veiligheid te creëren. Met deze hulp krijgen kinderen toegang tot de zorg en de ondersteuning die ze nodig hebben om te worden beschermd tegen geweld, veiligheid te vinden en te herstellen. Dit rapport is een wake-up call voor regeringsleiders om onmiddellijk in actie te komen en schendingen van kinderrechten te voorkomen.” De humanitaire organisaties achter het rapport roepen donoren op om de financiering voor kinderen in nood op te schroeven. 

Download het rapport