Skip to main content
33c4f70e-534f-44d8-b2f0-824897bf4723.jpg.webp

Mobiele gezondheidsteams helpen ondervoede kinderen in Afghanistan

Maandag 15 Augustus 2022

Het is vandaag 1 jaar geleden sinds de taliban de macht overnam in Afghanistan. Temor en zijn gezin voelen de gevolgen van de economische crisis die daarop volgde. De mobiele gezondheidsklinieken zorgen ervoor dat ze wel medische hulp krijgen. 

Temor* is 12 jaar oud en woont samen met zijn moeder, Sonia* (36), twee broers en zus, Samera* (7 maanden) in een klein huis gebouwd van modder in de provincie Faryab, in het noorden van Afghanistan. Hun gemeenschap is erg afgelegen, en ze hebben geen toegang tot schoon water, een gezondheidskliniek of een school. Zoals de meeste kinderen in zijn gemeenschap, is Temor nooit naar school geweest. 

Grote gevolgen 
De dichtstbijzijnde voorzieningen bevinden zich in de stad en zijn erg moeilijk toegankelijk omdat de meeste mensen geen eigen voertuigen hebben. Mensen kunnen geen auto of motor betalen. 

De aanhoudende droogte en de ernstige economische neergang in Afghanistan hebben grote gevolgen gehad voor de werkgelegenheid in de gemeenschap. Veel echtgenoten, broers en zonen zijn vertrokken om werk te vinden in Iran. Sonia's echtgenoot is ook vertrokken en naar Iran gereisd. Hij heeft Sonia een keer gebeld, maar sindsdien hebben ze niets meer van hem gehoord. Sonia weefde voorheen tapijten, maar nu heeft niemand meer geld om ze te kopen.  

De situatie van Sonia en Temor wordt steeds wanhopiger. Voedselprijzen zijn omhooggeschoten en zonder inkomen heeft Sonia simpelweg niet genoeg geld om eten te kopen. Samera lijdt aan ernstige acute ondervoeding, wat kan leiden tot ziektes, infecties en dwerggroei. Ondervoeding is een van de grootste doodsoorzaken van kinderen onder de vijf jaar over de hele wereld. Samera weegt slechts 3,6 kg. Haar tweejarige broertje Sultan* lijdt ook aan ondervoeding en kan nog steeds niet lopen. 

Temor

Mobiele gezondheidsklinieken 
Samera en Sultan worden nu behandeld voor ondervoeding in een mobiele kliniek van Save the Children, gefinancierd door de Europese Unie. Deze mobiele gezondheidskliniek komt regelmatig langs hun gemeenschap. Samera en Sultan hebben therapeutische pindapasta gekregen, die essentiële vitamines, mineralen en calorieën bevat en ondervoede kinderen kan helpen om te overleven en herstellen. Ze worden nauw gemonitord en als de kinderen niet opknappen, zal Save the Children hen doorverwijzen naar een ziekenhuis en voor vervoer zorgen. 

Save the Children in Afghanistan 
Save the Children heeft haar programma's in heel Afghanistan uitgebreid om tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen sinds de crisis in augustus 2021 escaleerde. Mede met financiering van de Europese Unie, hebben we 66 mobiele gezondheidsteams die zorgen voor primaire, pasgeboren en maternale gezondheidszorg, voeding en geestelijke gezondheidszorg. Deze gezondheidsteams behandelen ook ondervoeding en geven vaccins om kinderen te beschermen tegen infecties en ziekten. 

Situatie in Afghanistan 
Armoede, werkloosheid en voedselprijzen: het is allemaal toegenomen in Afghanistan na de overname door de Taliban in augustus 2021.  Bijna 50 procent van de bevolking - 18,9 miljoen kinderen en volwassenen - lijdt honger en heeft dringend hulp nodig om te overleven. Ouders worden gedwongen extreme maatregelen te nemen om hun kinderen te voeden, waaronder ze van school te halen, ze te laten werken en in sommige gevallen hun kinderen te verkopen. Het gezondheidssysteem van het land is ingestort en veel mensen in afgelegen gebieden hebben geen toegang tot gezondheidsfaciliteiten. Sommige gezondheidsinstellingen zijn gedwongen hun deuren te sluiten na de opschorting van internationale hulp. Die instellingen die nog open zijn, zijn vaak onderbemand en hebben niet voldoende goede apparatuur en medicijnen, en veelal is personeel al maanden niet betaald. Veel mensen kunnen zich ook geen gezondheidszorg veroorloven of ze hebben het geld niet om vervoer naar de dichtstbijzijnde faciliteit te regelen. 

*De namen zijn veranderd om de identiteit van de personen te beschermen