Skip to main content
Pauw-in-Oekraine-3-Foto-NOS-Arjan-Nieuwenhuizen.jpg

NOS bezoekt Giro555-projecten Oekraine

Maandag 10 Oktober 2022

Nederland bracht tot nu toe ruim 170 miljoen euro bij elkaar voor hulp aan Oekraïners. Jeroen Pauw (NOS) bezoekt plekken waar met Giro555-geld hulp wordt geboden. 

De hulporganisaties achter Giro555, waaronder Save the Children, bieden onder meer tijdelijk onderdak, voedsel en water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur en psychosociale hulp in Oekraïne zelf en in de buurlanden.

Pauw reist via het westen van Oekraïne naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en weer terug. Hij bezoekt diverse projecten, en spreekt met hulpverleners en met slachtoffers van de oorlog. Hij bezoekt onder meer een project dat zoveel mogelijk huizen probeert te herstellen voordat het winter wordt, gaat mee met een medicijntransport en bezoekt een kliniek waar vluchtelingen psychosociale hulp krijgen om te kunnen omgaan met hun oorlogstrauma’s. Ook doet hij verslag vanuit een museumtuin die is omgebouwd tot een veldhospitaal.  

Schoolgebouwen zijn geregeld het doelwit van beschietingen. Kinderen moeten dus op zoek naar een ander heenkomen om nog iets te leren en vooral: om zich te kunnen ontspannen. Pauw bezoekt zo’n locatie, opgezet met Giro555-geld.