Skip to main content
c8771826-a8d5-4460-8407-92c265e0a091.jpg.webp

Na tsunami in Tonga, nu zorgen over ongezonde lucht door asdeeltjes

Maandag 17 Januari 2022

De as en rook die de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan in de zee voor Tonga uitstoot, zorgen de komende weken voor een hele ongezonde luchtkwaliteit. Kinderen hebben daar heel veel last van.

Save the Children is met een team aanwezig in Tonga. Meer personeel en middelen zijn aanwezig in Fiji, Vanuatu en in de hele regio.

Satellietbeelden geven aan dat de uitbarsting een 5 km brede pluim van as, stoom en gas heeft uitgestoten, die ongeveer 20 km boven de vulkaan uitstijgt. De vulkaan ligt ongeveer 65 kilometer ten noorden van de hoofdstad van Tonga, Nuku'alofa, en veroorzaakte op zaterdag 15 januari om 17.30 uur lokale tijd een tsunami van 1,2 meter hoog.

Shairana Ali van Save the Children Fiji volgt de situatie op de voet. "De knallen van de uitbarsting van de Tonga-vulkaan waren ook hier in Fiji duidelijk te horen. Delen van de kust van Fiji en Vanuatu zijn ook beschadigd. Hoewel de communicatie nog niet volledig is hersteld, doen we wat we kunnen om ervoor te zorgen dat mensen in laaggelegen kustgebieden naar hoger gelegen gebieden verhuizen."

De adviezen zijn om binnen te blijven om as en rook te vermijden, mondkapjes te dragen en alleen water uit flessen drinken. In Tonga ondersteunt Save the Children het ministerie van Onderwijs om een ​​programma voor afstandsonderwijs van $ 1 miljoen (AUD) te leveren waarbij technologie wordt gebruikt om afgelegen eilanden en afgelegen bevolkingsgroepen te bereiken.