Skip to main content
IMG-20230320-WA0003.png

Nadenken over leiderschap en mentale gezondheid op het Europees Humanitair Forum

Dinsdag 27 Juni 2023

De eenentwintigjarige Rozy Kassab was jeugdmoderator bij de Uprooted Minds: MHPSS in Displacement Humanitarian Talk bij het European Humanitarian Forum (EHF). Ze vertelt hoe ze dat heeft ervaren. 

De discussie ging over mentale gezondheid en hoe je dat wereldwijd kan implementeren in humanitaire noodhulp. Save the Children was een van de organisatoren. Wij vinden het heel belangrijk dat jonge mensen ook deel zijn van dit gesprek, daarom hebben wij Rozy Kassab uitgenodigd om het gesprek te leiden. Ze vertelt over haar ervaring. 

MHPSS betekent mentale zorg en psychosociale steun. Mijn kijk op MHPSS veranderde aanzienlijk tijdens de sessies. Eerder zag ik het als een afzonderlijk, op zichzelf staand iets. Door de gesprekken die er gevoerd werden, realiseerde ik mij dat mentale zorg lokale en mondiale bemoeienis nodig heeft.  
 
Het gesprek leiden 
Ondanks dat mijn generatie, jonge mensen, vaak het zwaarst wordt getroffen door mentale problemen, wordt onze stem in discussies over mentale gezondheid nauwelijks gehoord. Als wij deelnemen aan forums zoals deze, zitten wij meestal op de stoel van het panellid. 
 
Mijn deelname liet zien dat jonge mensen het vermogen hebben om dit gesprek te leiden. Deelname van jonge mensen aan dit soort discussies dient twee doelen: het stelt ons in staat om te leren van ervaren volwassenen en hen tegelijkertijd onze unieke perspectieven en zorgen voor te leggen. 
 
Door aan het roer van deze gesprekken te staan, laten we zien dat we mentale gezondheid serieus nemen en dat we verantwoordelijk genoeg zijn om het aan te pakken. Het benadrukt ook de noodzaak voor uitvoerende organisaties en beleidsmakers om jonge mensen te vertrouwen en ons een platform te bieden om onze gedachten te delen. 
 
De toekomst
In de toekomst zou ik graag zien dat meer organisaties investeren in jongeren, zodat we de kans krijgen om leiding te geven en verantwoordelijkheid te nemen. Programma's die jonge mensen trainen in leiderschap, zowel lokaal als wereldwijd, zouden eerder de norm dan de uitzondering moeten zijn. We zijn niet alleen de leiders van morgen; wij zijn de leiders van vandaag. Onze stemmen moeten worden gehoord en onze ervaringen moeten worden erkend.
 
Voor mij was de humanitaire lezing over MHPSS meer dan alleen een evenement; het was een stap in de richting van een meer inclusieve, diverse en empathische wereld. Het herinnerde ons er allemaal aan dat mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning niet alleen iets is om snel af te vinken, maar een genuanceerd, evoluerend proces dat tijd, aandacht en uiterste toewijding verdient. Als enige jeugdmoderator op het evenement besefte ik dat mijn generatie klaar is om naar voren te treden, te luisteren, te leren en te leiden. Samen kunnen we veranderen hoe mensen naar mentale gezondheid kijken, het bespreken en benaderen.