Skip to main content
1556aa4e-e11c-4e53-9774-7444f25b692a.jpg.webp

Oekraïne: grote zorgen over welzijn kinderen en moeders na reis naar Roemenië

Dinsdag 1 Maart 2022

Door de gevechten in Oekraïne worden kinderen en gezinnen gedwongen te vluchten naar buurlanden. Volgens de Verenigde Naties zijn er al meer dan 500.000 mensen op de vlucht geslagen.

Save the Children roept op dat kinderen zo snel mogelijk beschermt moeten worden en toegang tot voedsel, schoon water, onderdak en geestelijke gezondheidszorg krijgen.

Teams van Save the Children in Roemenië zien kinderen en moeders in grote nood, vaak volledig overstuur en met grote zorgen omdat ze tijdens hun vlucht hun vaders en echtgenoten hebben moeten achterlaten in Oekraïne. De Oekraïense autoriteiten hebben mannen van 18-60 jaar bevolen om te blijven en te vechten.
 
We maken ons grote zorgen over het welzijn van kinderen en hun families die op de vlucht zijn geslagen. Gabriela Alexandrescu, CEO van Save the Children in Roemenië zegt: “We zien dat moeders deels opgelucht zijn omdat ze hun kinderen in veiligheid hebben kunnen brengen en voor hen een toevluchtsoord hebben gevonden. Maar ze zijn doodsbang om dit alleen te doen. Nu echtgenoten en vaders in Oekraïne blijven, zijn het de moeders die voor de veiligheid van kinderen moeten zorgen.”
 
De humanitaire behoeften in en rond Oekraïne nemen in een alarmerend tempo toe. De temperaturen zijn daarbij nog erg laag, met name ’s nachts. Ontheemde kinderen moeten lange, koude nachten en dagen zien te doorstaan en worden aan bittere omstandigheden blootgesteld. Alexandrescu: “Het is van groot belang dat alle kinderen die buurlanden als Roemenië binnenkomen, worden beschermd en toegang hebben tot voedsel, schoon water, onderdak en geestelijke gezondheidszorg.”
 
Save the Children in Roemenië 
In Roemenië werken we met migranten en asielzoekers in vijf opvangcentra. De hulporganisatie onderzoekt momenteel de behoeften in vier vluchtelingenkampen in het noordoosten van Roemenië en bereidt zich voor op het zo snel mogelijk uitdelen van essentiële artikelen en het opzetten van ruimtes waar kinderen een veilige plek hebben om te spelen, te leren en om te gaan met rouw en verlies.
 
Ook in Polen en Litouwen onderzoeken we de behoeften van kinderen en gezinnen die op de vlucht zijn voor het geweld. We roepen buurlanden van Oekraïne op om gevluchte Oekraïners asiel te verlenen en hen te beschermen en hulp te geven. Ook moet hulp voor kinderen onmiddellijk beschikbaar zijn, inclusief veilige speelplekken en ondersteuning voor leren, lichamelijke en geestelijke gezondheid, kindvriendelijke informatie, en gezinsopsporing en hereniging.
 
Save the Children sinds 2014 in Oekraïne 
We werken sinds 2014 in Oekraïne en leveren cash geld aan hele arme en ontheemden kinderen en families om voedsel te kunnen kopen. Tot voor kort konden we ook onderwijs en psychosociale ondersteuning bieden. Zodra het mogelijk is, wordt die hulp weer gestart en kunnen ook winterpakketten en hygiënepakketten aan kinderen en hun families worden verstrekt. Daarnaast is de organisatie aanwezig in omringende landen.